Pěstujeme šáchor jako pokojovou rostlinu

Šáchor (Cyperus) je zajímavá rostlina s dlouhou historií, kterou lze pěstovat v interiérech, na balkóně i na terase. Je známá již z dob starého Egypta, kdy se po úpravě používala jako podklad egyptských papyrusů.

Cyperus

Všeobecně o šáchoru

Cyperus je znám již z doby starého Egypta, kdy se používal po úpravě jako podklad egyptských papyrusů (dlouhé stvoly se řezaly na pruhy, překládaly křížem přes sebe tak, aby se překrývaly a pak se lisovaly na papír). Tato bahenní rostlina pochází z Madagaskaru, kde roste na březích řek. Česky se mu říká šáchor, papyrus a nebo vodní palma. Vhodnými druhy pro pěstování jako pokojové rostliny jsou Cyperus haspan, Cyperus alternifolius a Cyperus natalensis.

Jak tato rostlina vypadá?

Pro rostlinu jsou typická zelená dlouhá kulatá stébla, na jejichž vrcholech paprskovitě vyrůstají dlouhé úzké listy. Na jaře kvete okolíkovým květenstvím. Jednotlivé druhy cyperusů se od sebe liší velikostí, barvou listů a náročností na pěstování.

Pěstujeme cyperus

Stanoviště a pěstební substrát

Cyperus má rád světlé a polostinné místnosti, ale ne přímé sluneční paprsky. Vynášení na venkovní stanoviště se nedoporučuje. Na tmavém stanovišti rostlina řídne. Rostlině vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C až 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C. Vyžaduje lehký propustný substrát, vhodný je také substrát, který se používá při pěstování fíkusů (pH kolem 6). Můžeme si jej namíchat také sami a to z listovky, drnovky, písku a rašeliny v poměru 2:2:1:1, vhodný je i přídavek jehličnatky.

Jak zalévat cyperus

V období vegetace tuto pokojovou rostlinu vydatně zaléváme měkkou odstátou vodou pokojové teploty, v zimě zálivku omezíme. V létě rostlině prospívá časté rosení listů i několikrát denně, jinak jsou napadány škůdci a opadají. Cyperus je velmi vhodnou rostlinou pro hydroponické pěstování. Při tomto druhu pěstování pak cyperusy nevyžadují žádnou zvláštní péči - čas od času je rosíme, aby se odstranil jemný prach usazený na listových růžicích.

Hnojení a substrát

Od března do srpna šáchor přihnojujeme 1x za 14 dní speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které neobsahují vápno. Protože cyperus roste pomalu, přesazuje se podle potřeby. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší zhruba každé 2 až 3 roky. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Do zeminy je dobré přidat trochu dřevěného uhlí a antuky.

Množení

Cyperusy můžeme množit semeny, dělením rostliny nebo vrcholovými řízky. Při dělení rostliny odřízneme zvonec listů se stonkem po odkvětu a listy ponoříme do sklenice s vodou. V krátkém období rostliny zakoření a mohou se vysadit do pěstebního substrátu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies