Pěstujeme rozmarýn lékařský

Rozmarýn je bylinka, která má pro lidské zdraví nepostradatelný přínos již dlouhá staletí. Rozmarýn je také vynikajícím kořením, které dodá pokrmům nezaměnitelnou chuť. Přečtěte si více o jeho pěstování.

Rozmarýn

Všeobecně o rozmarýnu

Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis) je rostlina pocházející z jižní Evropy. Ve středověku se rozmarýn lékařský používal především jako léčivá bylinka, byl součástí mnoha náboženských obřadů.

V současné době existuje několik desítek odrůd rozmarýnu - ať už vzpřímené odrůdy (například kultivar Tuscan blue, Herb Cottage, Albus, Suffolk) nebo poléhavé (Santa Barbara, Lockwood de Forest, Shimmering Stars). Většina variet má sytě zelené listy, existují také pestrolisté. Květy mohou být bílé, růžové, modré.

Rozmarýn v kuchyni

Mladé výhonky a lístky (před rozkvětem) rozmarýnu můžeme nadrobno nasekat a přidat do zeleninových salátů, k masovým pokrmům (vepřové, kachní,rybí, skopové, králičí maso), do nádivek, k pokrmům z brambor, sýrům, do těstovin a na pizzu. Dodává pikantní chuť omáčkám, polévkám i zeleninovým pokrmům. Květy rozmarýnu lze kandovat, přidávat do džemů a nebo je použít jako ozdobu dezertů.

Pro zajímavost:

Čerstvé listy a boční výhonky mají jemné aroma, sušené listy mají výraznou chuť. Nikdy jej nepoužíváme společně s bobkovým listem.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Rozmarýn obsahuje terpeny, kafr, glykosidy, saponin a cholin, které přispívají ke zvýšení krevního tlaku. Má dezinfekční a antiseptické účinky, povzbuzuje oběhový systém, zlepšuje prokrvení všech částí těla, posiluje paměť a usnadňuje soustředění. Dále upravuje trávení a pomáhá při nadýmání, podporuje činnost jater a vylučování žluči. Podporuje prokrvení dělohy, neměla by se proto užívat v těhotenství (její působení může být v tomto období příliš silné a nežádoucí). Rozmarýnový nálev se používá k čistění problematické pleti, lihový extrakt zase zevně při revmatických potížích.

Pěstujeme rozmarýn

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Rozmarýn lze úspěšně pěstovat na zahradě, ale také v bytových podmínkách.

Zálivka

Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny. Rozmarýn je náchylný k houbovým chorobám - nekropíme jej proto na listy.

Hnojení

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Přesazování

Rozmarýn vyžaduje každoroční přesazování do většího květináče. Při přesazování je nutné dbát na to, aby se neporušily kořeny.

Množení

Rozmarýn se množí vegetativně - vrcholovými řízky, které necháme zakořenit ve vodě. Jakmile vyrostou kořínky, přesadíme je do zeminy. Můžeme jej množit také semeny, tento způsob je časově náročnější.

Přezimování

Rozmarýn by měl přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce.

Petržel a její pěstování

Pěstujeme okrasné papričky

Pěstujeme estragon

Pěstujeme vavřín vznešený

Pěstujeme citronellovou trávu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies