Pěstujeme petůnie ze semen

V dnešním článku vám poradíme, jak snadno, rychle a hlavně levně vypěstovat ze semen velmi oblíbené balkónové květiny – petůnie.

Petunie

<!-- -->

Vhodný termín výsevu

Nejvhodnějším měsícem pro výsev semen petůnií je měsíc únor, nejkrajnějším termínem je polovina měsíce března. Čím dříve semena vysejeme, tím dříve se budeme moci těšit z jejich krásných květů.

Výběr semen petůnií

Semena petúnií jsou velice drobná, v jednom gramu je jich až 10 000. Důležitým předpokladem pro úspěšné vyklíčení rostlin, je jejich čerstvost. Semena vhodná k výsevu můžeme zakoupit za pár korun v každém větším zahradnictví. Vybrat si můžeme z velké škály odrůd, které nám nabízí širokou škálu barevných provedení.

Vhodný pěstební substrát

Pro pěstování petůnií ze semen je nejvhodnější substrát pro výsev a množení rostlin. Můžeme použít také obyčejný substrát pro balkónové rostliny, který zjemníme pískem a rašelinou v poměru 1:1.1. PH substrátu by se mělo pohybovat okolo 6 až 6,5 . Důležitá je také dostatečná dávka hořčíku a vápníku.

Výsev semen do pěstebního substrátu

Semínka petůnií vyséváme do pěstebního substrátu plošně. Semínka by měla zůstat na povrchu, nezasypáváme je - světlo příznivě ovlivňuje klíčivost semen. Pro klíčení semen je důležitá i vysoká vzdušná vlhkost, kterou můžeme zajistit tak, že rostliny přikryjeme průhlednou perforovanou fólií (vytvoříme si malý skleníček s otvory, aby mohly rostliny dýchat).

Teplota při pěstování

Při klíčení semen by se okolní teplota měla pohybovat v rozmezí od 20 do 22°C. Po vyklíčení semen (obvykle během 14-ti dní) bychom měli teplotu snížit na 16 až 18°C a začít mírně větrat. Větrání zabrání padání klíčních rostlin, rostliny budou navíc odolnější. Nižší pěstební teplota způsobí, že sazenice budou růst pomaleji a nebudou se vytahovat do výšky. Rostliny budou ve výsledku kompaktnější a košatější.

Nezapomeňme na pikýrování

2 týdny po vyklíčení semen petůnií, je vhodný čas na pikýrování - zejména, pokud je porost příliš hustý. Mladé rostlinky opatrně rozesadíme do trojsponu (3 x 3 cm) do větší pěstební nádoby (nejlépe prostorného dřevěného truhlíku). Cca po 4 týdnech je vhodný čas rostliny opět přesadit, tentokrát každou zvlášť (například do kelímků od jogurtu).

Tipy pro úspěšné pěstování

  • Petúnie umístíme na venkovní stanoviště až po 15. květnu.

  • Nejvhodnější nádobou pro pěstování petůnií jsou samozavlažovací truhlíky.

  • Rostliny pravidelně hnojíme (co 3 týdny) tekutými hnojivy s dostatečným obsahem vápníku a hořčíku.

  • Odkvetlé květy petůnií odstraňujeme, podpoříme tak tvorbu dalších květů.

  • Rostliny umístíme na venkovní stanoviště, které je chráněné před přímým slunečním zářením a také větrem.

Pěstujeme balkónové květiny - fuchsie

Netradiční balkónové rostliny - rady pro krásný balkón

Pěstujeme balkónové květiny - lobelka drobná

Pěstujeme balkónové květiny - Lofos

Pěstujeme balkónové květiny - ostruhatka

Pěstujeme balkónové květiny - Gazánie

Okrasné balkónové květiny - Hledíkovka

Okrasné balkónové květiny - Kejklířka

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies