Pěstujeme ovoce a zeleninu na balkóně

I když nemáte dům se zahrádkou, můžete úspěšně pěstovat některé druhy ovoce a zeleniny. Kde? No přece na balóně. Navíc s minimálním úsilím a velkou dávkou radosti.

Zelenina

Vhodné stanoviště pro pěstování

Pěstování ovoce a zeleniny vyžaduje slunné místo chráněné před silnými větry a nepřízní počasí. Vhodné jsou tedy balkóny orientované na jižní, jihovýchodní, případně jihozápadní stranu.

Vhodné pěstební nádoby

Většině druhům ovoce a zeleniny vyhovují větší nádoby (květináče s průměrem okolo 30-ti centimetrů), do nichž se vejde dostatek výživného substrátu a samozřejmě také vláhy.

Rajčata, okurky, dýně a také cukety můžete pěstovat ve fóliových pytlích naplněných vhodným pěstebním substrátem (pěstební substrát pro plodovou zeleninu).

Pěstujeme zeleninu na balkóně

Nejvhodnější zeleninou, kterou lze pěstovat na balkóně, jsou takzvané „třešňová rajčata“, ty jsou vyšlechtěna speciálně pro pěstování v závěsných koších a truhlících na okně. V truhlíku dosahují výšky maximálně 30-ti centimetrů, nepotřebují oporu a i v době bohatého kvetení nebo již zralých plodů vypadají velmi dekorativně. Plody mají velice dobrou chuť a úroda je velmi bohatá. Vyžadují slunné stanoviště, pravidelnou zálivku a hnojení.

Mezi další druhy zeleniny, které lze úspěšně pěstovat na balkóně, patří lilek, mangold, hrách, salát, mrkev, ředkvičky a nebo speciální chilli papričky.

Pěstujeme ovoce na balkóně

Na balkóně si můžete vypěstovat například jahody nebo borůvky. U jahod jsou dokonce k sehnání i pnoucí odrůdy vhodné do truhlíků. Jahody můžeme sbírat celé léto přímo na balkóně, nehrozí zlikvidování úrody slimáky a navíc získáme velmi působivou dekoraci.

Keříčkové borůvky se dají s úspěchem pěstovat ve větším květináči, dosahují výšky okolo 40-ti centimetrů. Borůvky jsou bohaté na vitamíny a úroda je poměrně veliká. Vyžadují sluníčko, ale snáší i polostín, mají rády pravidelnou zálivku.

S úspěchem můžete na svém balkóně pěstovat i některé ze zakrslých odrůd ovocných stromů, které dosahují výšky asi 1 až 1,5 metru. Snadno si tak na balkóně můžete vypěstovat například meruňky, broskve, nektarinky, jabloně, hrušně a nebo švestky. Zakrslé odrůdy ovocných stromů se dají zasadit do většího květináče s průměrem okolo 30-ti centimetrů. Vyžadují teplá a chráněná stanoviště.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies