Pěstujeme okrasné papričky

Okrasné papričky pěstujeme jako pokojovou nebo přenosnou rostlinu s dekorativními plody, které během dozrávání mění svou barvu. Plody jsou velmi pálivé a nejsou vhodné ke konzumaci.

Okrasná paprika

Všeobecně o okrasných papričkách

Okrasné papričky pochází z Jižní Ameriky. Dorůstají do výšky 30 až 60 centimetrů a kvetou v létě a počátkem podzimu bílými květy. Okrasné papričky se pěstují pro své zářivě barevné plody, které jsou velmi pálivé a nejsou vhodné ke konzumaci. Vydrží však na rostlině velmi dlouho, což ocení každý pěstitel. Plody rostou na rostlině vzpřímeně a mění svou barvu od zelené, přes žlutou, oranžovou až po ostře červenou (případně fialovou). Existují také odrůdy okrasných papriček s kulatými plody.

Upozornění:

Rostliny udržujeme mimo dosah dětí. Šťáva z plodů může způsobit bolestivé podráždění kolem očí a úst.

Pěstujeme okrasné papričky

Stanoviště a pěstební substrát

Okrasné papričky pěstujeme jako pokojovou nebo přenosnou rostlinu. Rostlině vyhovuje slunečné či polostinné stanoviště, nejlepší je východní strana. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. V době kvetení rostlinu umístíme na venkovní stanoviště (chráněné a chladnější místo), čímž zajistíme dobré opylení. Horký a suchý vzduch způsobuje krabacení a opadávání listů.

Zálivka a hnojení

Během vegetace vyžaduje okrasná paprička pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny. Listy mlžíme. Suchý vzduch způsobuje opadávání listů. Při nasazování plodů zálivku omezíme na 2 - 3x týdně.

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Množení okrasných papriček

Okrasné papričky množíme semeny, které poměrně dlouho klíčí. Semena můžeme vysévat od počátku února do poloviny května. Důležité je, aby byla semena umístěna na světlé a teplé stanoviště.

Gotu kola a její pěstování

Pěstujeme citronellovou trávu

Pěstujeme mexický eukalyptus

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies