Pěstujeme na zahrádce dvouletky

Dvouletky jsou charakteristické tím, že kvetou až druhý rok po výsadbě. Mezi nejoblíbenější patří macešky, poměnky, sedmikrásky a slézové růže. Přečtěte si více o jejich pěstování.

Macešky

Dvouletky kvetou druhý rok

Mezi dvouletky patří Chejr (Cheiranthus cheiri), náprstník (Digitalis), hvozdík bradatý (Diantus barbatus), zvonek (Campanula medium), slézová růže (Althaea rosea), macešky (Viola tricolor), sedmikrásky (Bellis perennis) a pomněnky (Myosotis).

Vyzkoušejte netradiční kultivary dvouletek

Mezi nejoblíbenější dvouletky patří bezesporu macešky. U macešek si můžeme vybrat hned z několika zajímavých kultivarů, které se od sebe liší nejen velikostí a tvarem květů, ale také jejich zbarvením. Zajímavé jsou kultivary Jolly Joker F-2 (ve spodní části květu oranžová, vrchní plátek a okraj jsou tmavě fialové), Weseler eis Blue Lasur (světlemodrá maceška s tmavými horními plátky), Ruby (tmavě růžové květy), Lucern (květy vínově červených odstínů), Joker Blue Yelllow (maceška s modrými vrchními plátky a spodními jasně žlutými) a nebo Joker Light Blue (světle modrá s "tváří").

Také u sedmikrásek si můžeme vybrat několika barevných variant, jako je například bílá, růžová, červená a nebo světle modrá.

Zálivka a hnojení růží

Pěstujeme lichořeřišnici větší

Pěstujeme balkónové květiny - Gazánie

Příprava stanoviště před výsevem dvouletek

Dvouletky mají rády slunnou polohu, polostín snášejí jen některé druhy.Vyniknou zejména ve větších skupinových výsadbách. Rostlinám se nejlépe daří v dobře propustném substrátu, bohatém na živiny. Ten si můžete namíchat sami ze zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1. Na půdách dlouho nehnojených, použijeme kompost (hnůj je nevhodný).

Vhodné termíny výsadeb

Chejr (Cheiranthus cheiri), náprstník (Digitalis), hvozdík bradatý (Diantus barbatus), zvonek (Campanula medium) a slézovou růži (Althaea rosea) vyséváme na výsevný záhon (pařeniště) v červnu (případně v červenci. V červenci vyséváme macešky (Viola tricolor), sedmikrásky (Bellis perennis) a pomněnky (Myosotis). Drobná semena sejeme mělce a udržujeme rovnoměrnou vlhkost substrátu. Sazenice dvouletek na záhon vysazujeme přibližně za 6 týdnů, nejpozději ve druhé polovině září, kdy stačí do zimy zakořenit a vytvořit růžici přízemních listů.

Zálivka a hnojení

Zálivku provádíme pravidelně, nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Optimální je nechat pěstební substrát rostlin mírně vyschnout a teprve pak zalévat. V příliš vlhkém prostředí rostliny zahnívají, trpí chorobami a velmi špatně kvetou. Dvouletky hnojíme organickými hnojivy rozpuštěnými ve vodě.

Pěstujeme balkónové květiny - ostruhatka

Pěstujeme balkónové květiny - fuchsie

Okrasné balkónové květiny - Hledíkovka

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies