Pěstujeme meduňku lékařskou

Meduňka lékařská je léčivá bylinka, která svou vůní připomíná limetku nebo citrón. Čerstvé lístky meduňky zpestří maso, omáčky, zálivky, dezerty i nápoje. Přečtěte si více o pěstování meduňky lékařské.

Meduňka

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je vytrvalá bylinka, která dorůstá do výšky 80 centimetrů. Listy meduňky jsou chlupaté srdcovitého tvaru. Lodyha je zaoblená, větvená a tvoří trsy. Květy jsou přisedlé v úžlabí listenů.

Pochází z Malé Asie, kde se již v dávných dobách používala pro své léčebné účinky. Lidem přinášela spánek, uklidnění a také mládí a duševní svěžest. Sbírá se celá nať (přibližně 10 centimetrů od země) před rozkvětem, nejlépe za slunného počasí.

V současné době existuje několik kultivarů meduňky lékařské, které se od sebe liší barvou listů a intenzitou vůně. Vyšlechtěny jsou i odrůdy se zlatavými nebo zlatě žíhanými listy (například odrůda Variegata, Aurea).

Petržel a její pěstování

Pěstujeme okrasné papričky

Pěstujeme estragon

Pěstujeme vavřín vznešený

Příznivé účinky meduňky pro naše zdraví

Meduňka obsahuje především silice, flavonoidy, třísloviny a hořčiny. Snižuje horečku, mírní kašel, používá se při léčbě nespavosti, zrychlené srdeční činnosti, nervovém podráždění, zklidňuje zažívání, snižuje krevní tlak a zmírňuje bolest při menstruaci.

Využití meduňky v kuchyni

Čerstvé lístky meduňky lékařské se používají k dochucení pokrmů (omáčky, saláty, pomazánky, polévky) a nápojů (ovocné limonády, čaje, míchané nápoje). Hodí se k rybím i drůbežím pokrmům. Můžeme ji také přidat do nádivky, majonézy či jogurtové zálivky.

Další využití meduňky

Nálev z meduňky se používá do koupele a je výborný na mastné vlasy. Stonky a listy je možno použít k leštění nábytku.

Pěstování meduňky lékařské

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlina má ráda slunečné stanoviště, barevné variety pěstujeme v polostínu, aby si zachovaly svou barevnost. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Meduňku lze úspěšně pěstovat na zahradě , ale také v bytových podmínkách.

Zálivka

Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.

Hnojení

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Přesazování

Meduňku přesazujeme do větší pěstební nádoby podle potřeby.

Množení

Meduňka se rozmnožuje semeny i řízky. Vegetativní množení řízky zachovává vlastnosti vyšlechtěných kultivarů.

Přezimování

Pokud pěstujeme meduňku na venkovním stanovišti, je vhodné před zimou rostlinu "zateplit" nahrnutím zeminy nebo listí. Při pěstování meduňky v bytových podmínkách není potřeba žádných zvláštních opatření, pouze omezíme zálivku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.6 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies