Pěstujeme kadeřavý fíkus

Kadeřavý fíkus (Ficus benjamina „Barok“), je zajímavým druhem z velké rodiny Fíkusů, pro který je typický vzpřímený růst a zajímavě kroucené listy. Líbí se Vám? Tak směle do jeho pěstování! S našimi radami jej hravě zvládnete.

Kadeřavý fíkus

Pěstujeme kadeřavý fíkus - světlo a pěstební teploty

Všechny druhy fíkusů mají rády dostatek slunečních paprsků, vhodné je jejich umístění na oknech obrácených k jihu (případně je můžeme pěstovat na východních, jihovýchodních a jihozápadních oknech). Rostliny by ovšem neměly být na přímém slunci, hrozí riziko žloutnutí a popálení listů.

Kadeřavému fíkusu vyhovuje normální pokojová teplota, pohybující se kolem 25°C (maximálně však 28°C). V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C.

Pěstební substrát

Pěstební substrát pro fíkusy by se měl skládat z 1 dílu lehké drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu humusu a 1 dílu písku. Substrát si můžeme namíchat sami a nebo jej již připravený zakoupit. K dostání je v každém větším zahradnictví.

Před použitím je vhodné pěstební substrát sterilizovat - zamezíme tak výskytu škůdců, jejichž zárodky se mohou v substrátu ukrývat. Sterilizaci lze provést v troubě, doporučená doba sterilizace je 10 minut při 200°C.

Zálivka a hnojení kadeřavého fíkusu

Pěstujeme-li kadeřavý fíkus při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Rostlinu zaléváme měkkou, odstátou vodou pokojové teploty. V pěstební nádobě by měla být dobrá drenáž, zabráníme tak přemokření a následnému uhnívání kořenů. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.

Od března do září, 1x za 14 dní kadeřavý fíkus přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které zředíme s vodou.

Přesazování, množení

Mladé rostliny přesazujeme každý rok, starší rostliny každé 2 až 3 roky. Důležité je mírné zkrácení kořenového systému, který podpoří další růst rostliny. Kadeřavý fíkus se množí odříznutím části kmínku těsně nad očkem.

Další zajímavé články k tématu:

Fíkusy - nejčastější choroby a škůdci

Oblíbené pokojové rostliny

Světlomilné pokojové rostliny a jejich pěstování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies