Pěstujeme jehličnany v interiéru - Nohoplod

Nohoplod (Podocarpus) je rod stále zelených jehličnanů z čeledi nohoplodovitých. Lze je snadno tvarovat, proto se hojně pěstují jako pokojové bonsaje.

Podocarpus_falcatus

Všeobecně o nohoplodu

Nohoplodů existuje mnoho druhů, vzájemně se od sebe liší výškou (1 až 25 metrů, vyjímečně i 40 metrů) a tvarem listů. Listy jsou převážně jehlicovité (ty největší jsou dlouhé až 35 centimetrů a široké téměř 9 centimetrů), listy některých druhů nohoplodů připomínají spíše stromy listnaté. Mají obvykle výrazné středové žebro, jsou uspořádány spirálovitě nebo ve dvou řadách. Bývají tuhé a kožovité, méně často jsou listy šupinovité. Nohoplody lze snadno tvarovat, proto se hojně pěstují jako pokojové bonsaje.

Stanoviště a pěstební substrát

Nohoplod potřebuje světlé stanoviště bez přímého slunce. Nejlépe se mu daří v zimních zahradách nebo pod střešním oknem, kde na něj dopadá slunce z více stran současně. Mladé rostliny vyžadují přistínění, proto dobře prosperují v bytech. Přes léto jej můžeme umístit venku na polostinném místě. Vyžaduje kyselou zeminu bez vápna, vhodná je směs vřesovky, rašeliny a písku v poměru 1:1:1.

Přesazování

Přesazujeme podlepotřeby. Nejvhodnější doba je na jaře, než začne rostlina opět rašit. Rostlinu přesazujeme do výživného, humózního a propustného substrátu s pH okolo 5.

Množení

Množíme vrcholovými řízky, které z matečné rostliny odebíráme v létě.

Zálivka a hnojení

Rostlinu pravidelně zaléváme odstátou vodou. Zejména mladé rostliny jsou choulostivé a velmi citlivé na přelití i na přeschnutí. Hnojí se maximálně jednou měsíčně tekutým hnojivem vhodným pro azalky a nebo krystalickými hnojivy (bez obsahu vápníku).

Přezimování

Rostlina přezimuje při teplotách pohybujících se okolo 5 - 12°C a mírně vyšších.

Nejčastější choroby a škůdci

Na příliš suchém a teplém stanovišti nebo při nedostatku vody v substrátu ztrácí spodní větve nebo začne opadávat jehličí.

Další zajímavé články:

Pěstujeme na zahradě bambusy

Pěstujeme avokádo

Pěstujeme Jiaogulan neboli pětilistý ženšen

Pěstujeme Cicimek datlový známý jako Jujube

Pěstujeme metrové fazole

Pěstujeme rozinkový strom

Pěstujeme olivovník evropský

Jahodový strom a jeho pěstování

Pěstujeme mangovník

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies