Pěstujeme jehličnany v interiéru - araukárie

Araukárie je dekorativní, svěže zelený pokojový jehličnan, kterému se přezdívá pokojová jedle.V bytě čistí vzduch, je velmi odolný a také přizpůsobivý. Na pěstování je poměrně nenáročný, snese i mírný mráz.

Araukárie

Všeobecně o araukárii

Araukárie pochází z Norfolkských a Philipových ostrovů v Tichém oceánu, kde ji objevil známý světoběžník kapitán Cook. Ve své domovině dorůstá do výšky 50 až 70 metrů. Jde o pomalu rostoucí druh dřeviny, proto je vhodná i pro pěstování v bytech. Existuje přibližně 18 známých druhů (odlišují se barevným odstínem zelené, nebo zvláštním natočením větví), v bytových podmínkách lze pěstovat pouze Araucarii heterophyllu (Araukárie různolistá, jiným názvem Blahočet ztepilý).

Jak tato rostlina vypadá?

Araukárie je pomalu rostoucí pokojový jehličnan s malými jehlicemi, které jsou umístěny na vodorovně postavených větvích - ty dávají rostlině nezaměnitelná vzhled. Mají svěže zelenou barvu a téměř nepíchají. Araukárie nekvete, tvoří pouze malé šištičky na koncích větví.

Pěstujeme araukárii

Stanoviště a pěstební substrát

Araukárie potřebuje světlé stanoviště bez přímého slunce. Nejlépe se jí daří v zimních zahradách nebo pod střešním oknem, kde na ni dopadá slunce z více stran současně. Mladé rostliny vyžadují přistínění, proto dobře prosperují v bytech. Přes léto ji můžeme umístit venku na polostinném místě. Vyžaduje kyselou zeminu bez vápna, vhodná je směs vřesovky, rašeliny a písku v poměru 1:1:1.

Pěstební teploty

Je to rostlina chladnomilná, v zimě snese i 4 °C, ideální rozmezí je 8 až 14 °C. Pokud pěstujeme rostlinu při nižších teplotách, omezíme zálivku.

Přesazování

Protože araukárie přesazování snášejí celkem špatně, provádíme jej jednou za dva až tři roky, starší rostliny přibližně za pět let (neporušujeme nikdy kořenový bal a sázíme stejně hluboko jak byla rostlina předtím). Nejvhodnější doba je na jaře, než začne rostlina opět rašit. Rostlinu přesazujeme do výživného, humózního a propustného substrátu s pH okolo 5.

Množení

Araukárii množíme vrcholovými řízky, které odebereme pod druhým patrem od vrcholu. Řízky z postranních větví rostou jen vějířovitě.

Zálivka a hnojení

Rostlinu pravidelně zaléváme odstátou vodou. Zejména mladé rostliny jsou choulostivé a velmi citlivé na přelití i na přeschnutí. Hnojí se maximálně jednou měsíčně tekutým hnojivem vhodným pro azalky a nebo krystalickými hnojivy (bez obsahu vápníku).

Přezimování

Rostlina přezimuje při teplotách pohybujících se okolo 7°C a mírně vyšších.

Nejčastější choroby a škůdci

Na příliš suchém a teplém stanovišti nebo při nedostatku vody v substrátu ztrácí spodní větve nebo začne opadávat jehličí.

Další zajímavé články:

Pěstujeme na zahradě bambusy

Pěstujeme avokádo

Pěstujeme Jiaogulan neboli pětilistý ženšen

Pěstujeme Cicimek datlový známý jako Jujube

Pěstujeme metrové fazole

Pěstujeme rozinkový strom

Pěstujeme olivovník evropský

Jahodový strom a jeho pěstování

Pěstujeme mangovník

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies