Pěstujeme jehličnany jako pokojové rostliny

Jehličnany máme spojené s lesem, popř. volnou přírodou, ale nikoli s bytem. Ale i tam se jehličnanům, pochopitelně těm vhodným a správně ošetřovaným, může skvěle dařit. Ostatně, přesvědčte se sami!

Pokojový jehličnan

Které jehličnany jsou vhodné do bytu?

Vůbec nejčastěji pěstovaným pokojovým jehličnanem je Araucaria heterophylla (chybně se jí říká „pokojová jedle"). Český název pro ni zní blahočet ztepilý.

Dalším vhodným kandidátem je Podocarpus, teplomilný jehličnan, který má více než stovku druhů.

K cenově nejdostupnějším druhům patří cypřiše a jalovce. Náročnější pěstitelé sáhnou po zakrslých druzích jedlí, smrků a borovic, které se často množí roubováním.

Pěstujeme araukárie

Araukárie jsou dekorativní, svěže zelené pokojové jehličnany. V bytě čistí vzduch a navíc jsou velmi odolné a přizpůsobivé.

Mladé rostliny vyžadují přistínění, proto dobře prosperují v bytech, v přírodě však dospělý strom měří i přes 50 metrů. Pokud ji doma máte, hnojte a přesazujte ji jen velmi opatrně, když už začíná strádat, jinak během krátké doby začne vrcholem dosahovat až do stropu. Aby se jí dařilo, potřebuje světlé stanoviště bez přímého slunce. Nepotřebuje moc vody, stačí ji zalévat jen přiměřeně (nejlépe dešťovou vodou) - příliš vláhy jí škodí. Nejlépe se jí daří v zimních zahradách nebo pod střešním oknem, kde na ni dopadá slunce z více stran současně. Hnojí se maximálně jednou měsíčně vápenatým hnojivem.

Pěstujeme Podocarpus

Několik druhů se pěstuje jako pokojová nebo mobilní zeleň v nádobách, skvěle se tvarují jako bonsaje. Ve specializovaných obchodech je k dostání jako bonsaj, někdy i jako hrnková rostlina.

Je velmi odolný, při pěstování je důležité dbát hlavně na to, že má nejraději jasné, rozptýlené světlo a obyčejnou pokojovou teplotu. V zimě v období klidu by teplota neměla klesat pod 8 °C. V sušším prostředí by se měl pravidelně ostřikovat, růstu pomůže, když ho budete co 14 dní přihnojovat nějakým minerálním hnojivem. Vyžaduje světlé a slunné stanoviště, v létě chráněné před prudkým sluncem. V prvních dvou letech pěstování nechte semenáčky nerušeně růst, protože se velmi dobře rozvětvují samy od sebe. Začněte tvarovat až ve třetím roce.

Jehličnany získané ve volné přírodě

Poměrně snadno se zakoření semenáčky vyryté s kořenovým balem ve školkách. Bývají až 20 cm vysoké a pro výsadbu do lesa se nehodí, protože jsou příliš křivé. Lesníci je sice vyřazují, ale pro pěstitele mohou mít velkou cenu. Přesazený stromek se umístí asi na tři týdny do chladného pařeniště nebo se obklopí plastovým sáčkem - tak se stromek otužuje a zvyká si na sušší ovzduší.

Základní pravidla pro pěstování jehličnanů v bytě

Pravidlem číslo jedna, které je zapotřebí dodržovat, je dbát na dostatečnou drenážní vrstvu v nádobě tak, aby docházelo k dostatečnému odvodňování rostliny. V opačném případě rostliny trpí nadměrnou vlhkostí, která může vést až k uhnívání kořínků. Ideálním substrátem je rašelina smíchaná s říčním pískem a kvalitní nevápenitou zeminou. Doporučuje se umístit do nádob i kameny, které výrazně omezí vysychání půdy. Péče o jehličnany v nádobách spočívá především v pravidelné zálivce a přihnojování, případně v jejich tvarování.

Jehličnany pěstované venku vs. jehličnany pěstované v bytě

Je nezbytné si uvědomit, že zásadní rozdíl mezi jehličnany pěstovanými v nádobách a jehličnany na zahradách tkví v jejich omezeném životním prostoru. Dalším přitěžujícím faktorem pro pěstování jehličnanů v nádobách jsou mnohdy extrémní teploty, kterým jsou rostliny vystavovány, a možnost jen limitujícího přísunu živin.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies