Pěstujeme jedlý ibišek

Ibišek jedlý (latinsky Hibiscus esculentus) je teplomilná rostlina z čeledi slézovitých, kterou znali již Staří Egypťané. Je oblíbenou surovinou indické a turecké kuchyně. Přečtěte si více o její historii a pěstování.

Jedlý ibišek

<!-- -->

Z historie jedlého ibišku

Tato rostlina s jedlými plody pochází ze severní Afriky, odkud se rozšířila do Indie a Saudské Arábie. Znali ji již Staří Egypťané ve druhém tisíciletí tisíciletí před našim letopočtem. Ibišek je v zemích, kde se pěstuje často nazýván také Bamia, Bhindi, Okra a nebo Gombo. V současné době se tato rostlina s typickými plody, hojně využívanými v indické a turecké kuchyni, pěstuje okrajově ve všech tropických a subtropických oblastech.

Jak jedlý ibišek vypadá?

Ibišek jedlý (latinsky Hibiscus esculentus) je teplomilná rostlina z čeledi slézovitých. Má střídavé, velké, dlanité listy s pěti nepravidelnými cípy a výrazné sírově žluté květy s výrazným červeným středem (okem), které vyrůstají v úžlabí listů. Plodem, který konzumujeme, je kuželovitá, podélně brázditá tobolka o velikosti od 6 do 20-ti centimetrů. Plodům jedlého ibišku se říká „dámské prsty". Obsahují vápník, draslík, železo, vitamín C, vlákninu a mnoho dalších, zdraví prospěšných látek. Ibišek jedlý obsahuje mnoho slizovitých látek, které prospívají střevnímu traktu.

Pěstování jedlého ibišku

Nákup semen

Semena vhodná pro výsev jedlého ibišku lze zakoupit v každém větším zahradnickém centru. Semena můžeme zakoupit také na internetu. Jejich cena se pohybuje okolo 50 korun.

Výsev semen

Semena vyséváme koncem února, začátkem března do kelímků od jogurtů a umístíme na teplé místo (nejlépe poblíž radiátoru), kde se teplota pohybuje okolo 25 - 30°C. Semínka sejeme plošně. Nakonec jemně přihrneme pěstebním substrátem a opatrně zalijeme.

Výsadba sazenic

Rostliny vysazujeme na trvalé stanoviště po 15. květnu, kdy již nehrozí přízemní mrazíky. Sazenice jedlého ibišku umístíme na slunné stanoviště, alespoň 60 centimetrů od sebe. Rostliny budou potřebovat ke svému růstu oporu, je proto vhodné již při výsadbě umístit ke každé sazenici tyč, na kterou se budou následně pnout. Pokud chceme, aby nám rostlina plodila, je nutné, abychom ji umístili do skleníku (nejlépe se jí daří mezi okurkami), pod fóliové kryty nebo do polyetylénových pytlů se substrátem. Pěstovat ji můžeme také na balkóně.

Zálivka a hnojení

Rostliny je potřeba pravidelně zalévat odstátou vodou. Hnojíme jednou za 14 dní kombinovaným hnojivem.

Sklizeň plodů

Plody sklízíme mladé, přibližně třetí až pátý den den po odkvětu květů. V té době jsou plody velmi křehké, 5 až 6 centimetrů dlouhé, porostlé jemnými chloupky. Uvnitř musí zůstat slizovité, bez semen.

Využití plodů v kuchyni

Plody lze použít do polévek, dušených jídel, jako přílohu ke smaženým pokrmům, apod. Můžeme je konzumovat čerstvé, připravit si z nich salát nebo je zapéci se sýrem. Mladé tobolky jedlého ibišku lze sušit, zamrazit i naložit do nálevu.

Tip:

Uvařené plody bývají velmi slizké. Tohoto nežádoucího efektu se zbavíme tak, že je před vařením pokapeme citrónovou šťávou a necháme chviličku odležet. Před smažením je potřeba odříznout špičky a stonky plodů a povařit je v osolené vodě asi 10 minut. Neměly by se vařit v železných, mosazných a měděných nádobách, protože v nich ztrácí barvu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies