Pěstujeme Jackfruit

Jackfruit je méně známý druh tropického ovoce. Jeho pěstování není příliš náročné a odměnou nám budou velké plody s chutnou dužninou a velkým množstvím podlouhlých semen, které se připravují podobným způsobem, jako jedlé kaštany.

Jackfruit

<!-- -->

Všeobecně o Jackfruitu

Jackfruit (Žakie, jacquier, apod.) je druh tropického ovoce, který roste na stejnojmenném stromě. Původně rostl Jackfruit v oblasti jihovýchodní Asie, se stoupající oblíbeností se rozšířil především v jižní a jihovýchodní Asii a Africe.

Jak Jackfruit vypadá?

Jackfruit je mohutný, až 30 metrů vysoký, stálezelený a hustě olistěný strom. Jackfruit (latinsky Artocarpus heterophyllus ) se řadí do čeledi morušovníkovitých. Květy a plody rostou přímo na kmeni. Plody Jackfruitu jsou oválné, zelenožlutě zbarvené a mají drsný povrch. Jejich hmotnost se může pohybovat okolo 10 kilogramů a více. Uvnitř plodu nalezneme velké množství podlouhlých, černých semen obalených v dužnatém oplodí žlutavého zbarvení (to tvoří asi 1/3 obsahu plodu). Toto oplodí se konzumuje, má nasládlou a osvěžující chuť a charakteristické aroma. Plody jsou nejchutnější v období od června do prosince. Obsahují vysoký podíl uhlovodíků, mnoho vitamínů i významné množství vápníku a fosforu. Semena jsou také jedlá, připravují se podobným způsobem, jako například jedlé kaštany.

Pěstování Jackfruitu

Výsev semen

Semena Jackfruitu můžeme vysévat celoročně, problém může být s jejich zakoupením. Nejvhodnější je zakoupení semen přes internet. Semena před výsevem namáčíme cca 2 až 4 hodiny ve vlažné vodě, poté je zasadíme do většího květináče s pěstebním substrátem.

Pěstební substrát

Pro vyklíčení semen je nejvhodnějším pěstebním substrátem kokosové vlákno, které lze zakoupit v každém větším zahradnictví. Použít můžeme také pěstební substrát s pískem a rašelinou.

Vhodné stanoviště

Jackfruitu se nejlépe daří na polostinném až slunném stanovišti. Během letních měsíců jej můžeme umístit na venkovní stanoviště chráněné před větrem a přímým poledním žárem. První dva roky je vhodné Jackfruit pěstovat v pokojových podmínkách, po dvou letech je připraven k výsadbě na venkovní stanoviště. Před zimou je nutné jej pečlivě zazimovat.

Pěstební teploty

Substrát se semeny udržujeme stále vlhký při teplotě okolo 25°C. K udržení vlhkosti poslouží přikrytí květináče sklem nebo mikrotenovým sáčkem s otvory pro dýchání (bez otvorů pro dýchání by semena uhnila).

Zálivka

Rostlinu od jara do podzimu pravidelně rosíme odstátou vodou pokojové teploty. Během zimy zálivku výrazně omezíme.

Přesazování

Rostlinu přesazujeme podle potřeby. Nejvhodnějším obdobím je jaro. Jackfruit poměrně rychle roste, proto je vhodné jeho růst pravidelně usměrňovat řezem. Po dvou letech můžeme Jackfruit vysadit na venkovní stanoviště chráněné před větrem a přímým slunečním žárem. Kvést a plodit začíná Jackfruit od 3 až 8 let.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.1 Počet: 15 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies