Pěstujeme Hoyu neboli voskovku

Hoya carnosa neboli voskovka, je rychle rostoucí pokojová rostlina liánovitého vzrůstu. Má dlouhé stonky, na kterých rostou lesklé, dužnaté, tmavě zelené listy vejčitého tvaru. Od jara do podzimu se na rostlině objevují vonné hvězdicovité květy, bílé nebo světle růžové barvy s červeným středem. Svou přezdívku hoya získala podle květů, které se lesknou jako vosk. Rostlina je poměrně nenáročná na pěstování. Často je vyvazována do oblouku nebo jiných, zajímavých tvarů.

Květ voskovky

Pěstujeme voskovky - světlo a pěstební teploty

Voskovka má ráda dostatek slunečních paprsků, proto je vhodné umístění květináče s touto rostlinou na oknech obrácených k jihu. Dařit se jí bude i na oknech orientovaných na východ, jihovýchod nebo jihozápad. Neměla by být ovšem na přímém slunci, protože ji mohou začít žloutnout nebo se pálit listy. Pro pěstování voskovek je vhodná normální pokojová teplota, pohybující se kolem 25°C (maximálně však 28°C). V zimě by neměla teplota klesnout pod 15°C.

Pěstební substrát pro voskovky

Pěstební substrát pro voskovky by se měl skládat z lehké drnovky, listovky, rašelinového substrátu, humusu a písku, v poměru 1:1:1:1:1. Pěstební substrát si můžeme namíchat sami, nebo jej zakoupit již předpřipravený. K dostání je v každém větším zahradnictví.

Tip: Zakoupíte-li pěstební substrát v zahradnictví, před použitím jej sterilizujte. Zamezíte tak výskytu škůdců, jejichž zárodky se v něm mohou ukrývat. Sterilizaci provádíme v troubě a to tak, že substrát rozprostřeme na plech, vložíme do trouby a při 200°C sterilizujeme (pečeme) 10 minut.

Zálivka a hnojení

Voskovku pravidelně zaléváme měkkou, odstátou vodou pokojové teploty. V pěstební nádobě by měla být dobrá drenáž, zabráníme tak přemokření a následnému uhnívání kořenů rostliny. Svědčí jí také pravidelné rosení listů, avšak květy nerosíme! Pěstujeme-li voskovku při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny. Od března do září rostlinu přihnojujeme 1x za 14 dní speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které zředíme s vodou.

Přesazování, množení

Mladé rostliny přesazujeme každý rok, starší rostliny každé 2 až 3 roky. Na jaře lze rostlinu množit stonkovými řízky, které zakořeňují pro teplotě půdy okolo 20°C.

Další rady pro pěstování voskovek

  • Voskovka je rychle rostoucí rostlinou a ke svému růstu vyžaduje oporu.
  • Rostliny není vhodné přemisťovat v období tvorby poupat a kvetení.
  • Odkvetlé květy neodstraňujeme, vyrostou z nich květy nové.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.9 Počet: 29 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies