Pěstujeme hortenzie v květináči

Hortenzie lze pěstovat nejen na zahrádce v záhoně, ale také jako přenosné rostliny. Stačí, když je zasadíme do květináče a zajistíme jim vhodné podmínky pro zdravý a vitální růst. Díky květináčům, ve kterých lze ovlivnit pH půdy, můžeme poměrně snadno docílit žádaných modrých květů.

Hortenzie

Všeobecně o hortenziích

Hortenzie velkokvěté (Hydrangea macrophylla) jsou oblíbené rostliny našich zahrádek, které rostou ve formě menších keříků. Během letního období kvetou bohatou záplavou různobarevných květů - nejčastěji růžově zbarvených. Barvu jejich květů ovlivňuje pH pěstebního substrátu. Hortenzie mají rády jasné a rozptýlené sluneční světlo. Pěstovat je můžeme v záhoně i v květináči.

Pěstební substrát pro hortenzie

Pěstební substrát pro hortenzie by měl být lehký, propustný a dostatečně zásobený živinami. Ideální je, pokud se substrát skládá z 1 dílu rašeliny, 1 dílu jehličnaté zeminy, 1 dílu písku a 1 dílu humusu. Jeho pH by se mělo pohybovat okolo 5, 5 až 6 (pro růžovou barvu květů). V případě, že chceme docílit modré barvy květů hortenzií, mělo by se pH pěstebního substrátu pohybovat v rozmezí od 3,5 do 4,2.

Nesmíme zapomenout na pravidelnou zálivku

Během léta hortenzie pravidelně zaléváme. Kořenový bal by neměl nikdy přeschnout. Voda by měla být měkká, nejlépe dešťová. Nesmí obsahovat vápník! Doporučuje se jednou týdně květináč, ve které hortenzie pěstujeme, namočit do nádoby s vodou. Od srpna je vhodné zálivku omezit, aby výhony hortenzií do opadu listů dostatečně vyzrály a vytvořily základy budoucího květenství. Během zimy hortenzie jednou za čas zalijeme, aby kořenový bal zcela nevyschl.

Přihnojování hortenzií

Hortenzie během léta pravidelně přihnojujeme, abychom jim dodali dostatečnou dávku živin. Hnojíme je i koncem zimy, před začátkem květu. Vhodné jsou tekuté minerální a organická hnojiva, která přidáme do zálivky. Nehnojíme po řezu, až do nasazení nových výhonů. Modrého květenství hortenzií lze docílit pravidelným přidáváním mletého kamence a volně přístupných iontů hliníku (ty obsahuje například amonnohlinitý kamenec nebo síran hlinitý) do zálivky. K dostání jsou i speciální hnojiva pro hortenzie, které základních živin obsahují i výše uvedené prvky a zajišťují optimální kyselost půdy pro zbarvení květů do modra.

Přezimování hortenzií

Hortenzie přezimují od listopadu do února. Umístíme je v chladné,tmavé a suché místnosti s teplotou pohybující se okolo 6 až 8°C. Na jaře (kdy již nehrozí přízemní mrazíky) umístíme hortenzie na zahradu a postupně začneme s jejich přivykáním na sluneční paprsky. Po skončení adaptace je můžeme i s květináčem zakopat do záhonu. Zde mohou zůstat až do podzimu.

Jarní řez hortenzií

Je vhodné, pokud hortenzie na jaře ostříháme - necháme pouze pár listů. Docílíme tak toho, že se vytvoří nové výhony, které budou příští rok kvést. Odkvetlé květy pravidelně z rostlin odstraňujeme.

Množení hortenzií

Hortenzie lze množit řízky se dvěma až třemi páry listů, které odebereme z mladých a vitálních kořenových výhonů (nekvetoucích). Konce namočíme do stimulátoru a zapíchneme do písčitého substrátu. Zde zakoření za 2 až 3 týdny. Poté je sázíme do květináčů o průměru cca 8 - 10 centimetrů. Doporučuje se pěstební substrát z 1 dílu rašeliny, 1 dílu jehličnaté zeminy, 1 dílu písku a 1 dílu humusu. Jakmile se rostliny rozrostou, přesadíme je do větších květináčů.

Další zajímavé články k tématu:

Vypěstujte si na své zahrádce ladoňku

Pro zdraví rododendronů

Krásy lilií

Magnólie - soliterní strom s krásnými květy

Nejoblíbenější rostliny v moderní zahradě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies