Pěstujeme estragon jako pokojovou rostlinu

Estragon je nepostradatelnou součástí francouzské kuchyně. Je to polodřevnatý keřík, jehož listy jsou typické mírně hořkou, nasládlou a pikantní vůní. Pěstovat jej můžeme na okenním parapetu i na zahrádce.

Estragon

Všeobecně o estragonu

Pelyněk estragon nebo také pelyněk kozalec (Artemisia dracunculus) je polodřevnatý keřík s jemnými a úzkými listy. Dorůstá do výšky až jednoho metru. Kromě pelyňku estragonu se pěstuje ještě pelyněk kozalcovitý (A. dracunculoides), kterému se přezdívá ruský estragon. Jeho chuť je hrubší a hořčí. Pelyněk estragon napomáhá zdravému trávení, jsou mu připisovány i tonizující účinky.

Estragon v kuchyni

Estragon je nepostradatelnou součástí francouzské kuchyně. Jeho chuť je mírně hořká a nasládlá, s pikantním pepřovým podtónem. Vhodný je do polévek, k ochucení masa, ryb, vaječných pokrmů, omáček, zmrzlinových dezertů, letních nápojů, octa a olivového oleje. Estragonový ocet se používá například na přípravu francouzské omáčky béarnaise. Estragon je velmi výrazným kořením, proto jej k ochucení pokrmu postačí pouze malé množství.

Pěstujeme estragon

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Estragon lze úspěšně pěstovat na zahradě, ale také v bytových podmínkách.

Zálivka

Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny. Estragon je náchylný k houbovým chorobám - nekropíme jej proto na listy.

Hnojení

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Přesazování

Estragon vyžaduje každoroční přesazování do většího květináče. Při přesazování je nutné dbát na to, aby se neporušily kořeny.

Množení

Estragon se množí vegetativně, dělením trsů. Ve sklenici vody necháme zakořenit čerstvou lodyhu, odlomenou od matečné rostliny. Jakmile vyrostou kořínky, přesadíme ji do zeminy.

Přezimování

Estragon by měl přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies