Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Pěstujeme dobromysl známou jako oregano

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) známá také jako oregano, je léčivá bylinka s charakteristickou chutí, kterou využijeme při přípravě salátů, masitých pokrmů a nebo pizzy.

Oregano

Všeobecně o dobromysli

Dobromysl je bylinkou, jenž se od pradávna používala k mnoha účelům - například jako nápoj lásky, talisman proti zlým kouzlům, jako léčivá bylinka a nebo jako ukazatel cesty k blaženému žití. Hippokrates ji pokládal za prostředek k posilnění nervů a doporučoval ji při plicních chorobách. Egypťané dobromysl uctívali jako rostlinu zasvěcenou bohu Osirisovi a během obřadů ji vplétali do korun a věnců.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Oregano pomáhá při neurózách, má protikřečové účinky, pomáhá zlepšovat trávení, posilovat chuť k jídlu a působí protiprůjmově. Často je popisován jeho protizánětlivý efekt - jak na kůži a sliznice, tak na dýchací cesty, ale i klouby a zuby. Dobromysl má vliv na akné, alergie, astma, kvasinky a plísně, zácpu, zažívací obtíže, bronchitidu, afty, nachlazení, chřipku, nemoci dásní, bolesti hlavy, postižení parazity, zápaly plic, psoriázu, plísně nehtů či bradavice. Oreganový olej je velmi účinný expektorant, pomáhá uvolnit a vyloučit hlen z dýchacího traktu.

Oregano v kuchyni

Jako koření se používají usušené vrcholky mladých výhonků a jednotlivé lístky. Je vhodným kořením do polévek, rybích pokrmů a masitých jídel. Hodí se k sýrovým pokrmům, pizze, ragú a sekané. Pomáhá lépe strávit tučná jídla. Lístky oregana lze sušit. Má široké uplatnění v italské a francouzské kuchyni.

Pěstujeme oregano

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Pěstovat ji můžeme na zahradě i v domácích podmínkách.

Zálivka

Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.

Hnojení

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Přesazování

Oregano přesazujeme podle potřeby.

Množení

Oregano se množí vegetativně - vrcholovými řízky, které necháme zakořenit ve vodě. Jakmile vyrostou kořínky, přesadíme je do zeminy. Můžeme jej množit také semeny, tento způsob je časově náročnější.

Přezimování

Oregano by mělo přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce.

Petržel a její pěstování

Pěstujeme okrasné papričky

Pěstujeme estragon

Pěstujeme vavřín vznešený

Pěstujeme citronellovou trávu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

Vrba jíva alias kočičky
Vrba jíva
23.03.2017

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.