Pěstujeme citronellovou trávu

Citronellová tráva, známá také jako citronela a nebo lemongrass, je oblíbenou rostlinou, která se dá pěstovat na zahrádce i v bytě. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, použít se dá také jako přísada do různých pokrmů.

Citronellová tráva

Všeobecně o citronellové trávě

Vousatka citrónová (latinsky Cymbopogon citratus) je známa pod názvy citronela, voňatka nebo pod anglickým názvem Lemongrass. Je to vytrvalá travina pocházející z Cejlonu a jižní Indie. Ve starém Egyptě byla známa již před 3000 lety. Dnes se hojně pěstuje v Africe, Jižní Americe, Austrálii, na Floridě, v Kalifornii, Indonesii a v Malajsii. Rostlina vytváří husté trsy dorůstající do výšky 120 až 150 centimetrů. Úzké trávovité listy vyrůstají z pochev s cibulovitě rozšířenou bází. Charakteristická je svou silnou citrónovou chutí a aroma. Používá se jako koření do jídel (do rýžových pokrmů, kuřecího masa, ryb a mořských plodů), polévek, čajů apod.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Citronelová tráva obsahuje citral, nerol, limonen, linalool a geraniol, které účinně působí při žaludečních potíží a nevolnostech, upravují hladinu cholesterolu, také usnadňují trávení. Čaj z citronové trávy osvěžuje a podporuje schopnost koncentrace a myšlení. Zevně působí při svalových bolestech, na rány a otoky.

Pěstujeme citronelovou trávu

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Citronellovou trávu lze úspěšně pěstovat na zahradě, ale také v bytových podmínkách.

Zálivka

Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.

Hnojení

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Přesazování

Citronelová tráva vyžaduje každoroční přesazování do většího květináče. Při přesazování je nutné dbát na to, aby se neporušily kořeny.

Množení

Citronela se množí vegetativně, dělením trsů. Ve sklenici vody necháme zakořenit čerstvou lodyhu, odlomenou od matečné rostliny. Jakmile vyrostou kořínky, přesadíme ji do zeminy v kořenáči. Semen tvoří velmi málo. Vysazujeme je v únoru, nebo začátkem března. Semena po výsevu nezakrýváme, klíčí na světle.

Přezimování

Citronellová tráva by měla přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies