Pěstujeme chladnomilné orchideje

Mezi chladnomilné druhy orchidejí řadíme Miltonopsis, Dendrobium, Cymbidium, Oncidium (některé druhy), Zygopetalum a Coelogyne. Víte, jak je úspěšně pěstovat?

Pěstujeme orchideje

Chladnomilné druhy orchidejí

Mezi chladnomilné druhy orchidejí řadíme především maceškové orchideje - Miltonopsis, Dendrobium, Cymbidium, Oncidium (některé druhy), Zygopetalum nebo Coelogyne.

Pěstování chladnomilných orchidejí

Světlo a teplo

Orchideje mají rády světlo, ale ne přímé slunce. Většině běžně pěstovaným druhům chladnomilných orchidejí vyhovuje teplota od 16 do 18°C, temperovaným druhům orchidejí pak teploty od 19 do 22°C. V zimě by neměla teplota při pěstování orchidejí klesnout pod 10°C.

Zálivka a vzdušná vlhkost

Orchideje zaléváme opatrně, protože nesnáší přemokření. Před další zálivkou se radši prsty přesvědčíme, zda-li je povrch zeminy v květináči suchý. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty nejlépe teplá. Pěstujeme-li rostlinu v zimě v chladnu, omezíme zálivku. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 60%.

Tip:

Zálivku i případné mlžení provádějte u orchidejí v zimním období vždy ráno - než nastane noční ochlazení, rostlina musí oschnout!

Pěstební substrát

Je vhodné použít speciální substrát pro pěstování orchidejí, který můžeme zakoupit ve větších zahradnických centrech. Můžeme si jej připravit také sami z 1 dílu jemně mletých kořenů kapradí, 1 dílu jemně drceného mechu, 1 dílu lehké kypré drnovky a 1 dílu listovky.

Hnojení

Od března do září rostliny 1x za 14 dní přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro orchideje, které neobsahují vápno.

Přesazování

Rostliny přesazujeme pouze v případě, že kořeny vyčnívají z květináče a rostlina špatně roste. Všechny orchideje špatně snáší přesazování. Orchideje obvykle přesazujeme nejdříve po 3 až 4 letech, aby květina dobře rostla. Květináč však nesmí být příliš velký.

Dendrobium - charakteristika a základní rady pro pěstování

Vanda coerulea, charakteristika a základní rady pro pěstování

Miltonia, charakteristika a základní rady pro pěstování

Cattleya, charakteristika a základní rady pro pěstování

Pěstujeme teplomilné orchideje

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies