Pěstujeme brambory na zahrádce – 2.díl

V dnešním díle si povíme více o jednotlivých způsobech výsadby brambor a také o nejčastějších chorobách a škůdcích, kteří tuto zeleninu nejčastěji ohrožují.

Brambory

Příprava půdy pro výsadbu brambor

Půdu oráme do hloubky 10 až 12 palců. Odstraníme kameny a plevel, přidáme uleželý kompost a rašelinu. Vyhneme se vápnu a čerstvému hnoji, protože způsobují strupovitost brambor. Přidáme NPK hnojivo v poměru 5:10:10. Povrch srovnáme hráběmi.

Klasická výsadba brambor do řádků

Hlízy sázíme do řádků vzdálených od sebe 75 centimetrů. Hustotu volíme podle sklizně brambor, u ranných můžeme sázet hlízy hustěji. Z každé strany musíme mít místo na zahrnutí zeminy.

Pěstování brambor pod fólií

Půdu obohacenou hnojivem nebo kompostem nakypříme a uhrabeme. Přikryjeme ji černou fólií, ve které vytvoříme otvory ve tvaru kříže. Do otvorů, které jsou od sebe vzdáleny 30 až 40 centimetrů uděláme jamku a vložíme do ní naklíčenou hlízu. Hlízu zahrneme zeminou a přiklopíme nastřiženými cípy. Během 14 dní začnou hlízy brambor nadzvedávat fólii.

Pěstování brambor v trávě

Dalším způsobem pěstování brambor, je v trávě. Na uhrabaný záhon položíme řádek posekané trávy. Vrstva trávy by měla být 20 až 30 centimetrů silná. Do položené trávy uděláme důlky cca 35 centimetrů od sebe a do nich klademe naklíčené hlízy. Hlízy přikryjeme kompostem a přidáme další vrstvu trávy. Hlízy musí být vždy přikryté. Tráva během pěstování brambor postupně slehává, je nutné ji pravidelně doplňovat.

Skladování brambor

Hlízy brambor musíme skladovat ve tmě, v suchu a chladu, nikoli však v mrazu. Ideální podmínky jsou při teplotě 4 až 6 °C. Důležité je také dobré větrání. Vyšší teploty vedou k předčasnému klíčení brambor, které je doprovázeno zvyšováním obsahu jedovatého solaninu v hlízách.

Choroby a škůdci brambor

Brambory nejčastěji napadají mandelinky a slimáci. Z chorob se na bramborách nejčastěji objevuje plíseň bramboru, strupovitost, měkká hniloba a černání stonku.

Více o těchto chorobách a škůdcích se dočtete v následujícím článku>

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies