Pěstujeme anýz vonný

Anýz je jedním z nejstarších koření na světě. Přidávat jej můžeme do pečiva, pomazánek, omáček, masa, likérů i do nakládaných okurek. Přezdívá se mu také „chlebové semínko“. Pěstovat jej můžeme na zahradě a nebo v květináči na okenním parapetu.

Anýz

Jak anýz vypadá?

Anýz vonný, Bedrník anýz (Pimpinella anisum) je jednoletá, až půl metru vysoká bylina. Botanicky je příbuzná kmínu, kopru a fenyklu. Má tenké kořeny a tři druhy listů - spodní listy jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté. Prostřední listy jsou jednoduše zpeřené a horní listy trojčetně peřenosečné. Květy jsou uspořádány v okolíky a mají bílou barvu. Jako koření se používají semena anýzu, které mají výraznou, sladce kořeněnou chuť. Semena obsahují ve velké míře silici anetol, dále také tuky, bílkoviny a cukry.

Příznivé účinky pro lidské zdraví

Anýz podporuje trávení, působí proti nadýmání, omezuje rozvoj škodlivých bakterií, má protiplísňové účinky, povzbuzuje činnost žláz, má protikřečový účinek, pomáhá léčit onemocnění dýchacích cest, podporuje vylučování mateřského mléka, do kterého se jeho účinky také přenáší. Mimo jiné zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení a omezuje plynatost. Působí proti střevním katarům, křečím trávicího traktu. Žvýkání semen anýzu zabraňuje páchnutí z úst. Anýz je také mírným afrodisiakem.

Využití anýzu v kuchyni

Používáme jeho semena, buď celá nebo drcená. V kuchyni jej přidáváme do sýrových pomazánek, při úpravě některých druhů masa, do chlebových těst a koláčů, perníku, cukroví apod. Využívá se i při konzervaci ovoce a zeleniny (do nálevů k nakládání okurek a červeného zelí). Je využíván při výrobě likérů a aperitivů.

Pěstování anýzu

Vhodné stanoviště

Anýz vyžaduje slunečné stanoviště a lehčí písčitohlinité půdy s dostatkem vápníku. Je náročný na teplo. Tato rostlina nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem.

Výsev semen

Výsev semen provádíme v březnu až dubnu. Semena anýzu vyklíčí cca po třech týdnech. Anýz roste pomalu. Nejprve vytváří růžici přízemních listů, později nať.

Péče o rostlinu během pěstování

Rostliny pravidelně zaléváme odstátou vodou. V průběhu pěstování je důležité starat se také o to, aby byly záhony dobře okopané a bez plevele.

Sběr a sušení anýzu

Kvete v červnu až srpnu. Sbíráme šedozelené okolíky těsně před dozráním (vypadávají z nich semena). Sklizené okolíky sušíme zavěšené při teplotě 35°C. Skladujeme v suchu a temnu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies