Pěstujeme alokázii

Alokázie (Alocasia) je stálezelená pokojová rostlina, která se stejně jako antúrie, filodendron, nebo difenbachie řadí do čeledi áronovitých (Araceae). Vyniká velmi dekorativními listy vějčitě-srdčitého tvaru s výraznými žilkami. Přečtěte si více o pěstování této zajímavé rostliny.

Alokázie

Všeobecně o alokázii

Alokázie (Alocasia) je stálezelená pokojová rostlina, která dorůstá do výšky až jednoho metru. Listy jsou velké (dosahují průměrné délky 30 cm a šířky 40 cm) a mají vejčitě-srdčitý tvar. Velkou dekorativnost propůjčují listům tlusté žilky, které se nacházejí z obou stran. Existuje více než 70 druhů alokázií, které rostou zejména na Nové Guinei, Filipínách nebo v Malajsii. V Evropě se nejčastěji setkáme se dvěma druhy: Alocasia sanderiana (má listy se zvlněným okrajem, mají kovově zelenou barvu) a Alocasia amazonica (má listy olivově zelené s bílou žilnatinou).

Umístění a pěstební teploty

Alokázie má ráda polostinné stanoviště, neměla by být na přímém slunci. Je velice náročná na teplotu - celoročně proto v místnosti, kde ji pěstujeme, udržujeme teplotu mezi 20 až 25°C.

Pěstujeme mexický eukalyptus

Pokojové rostliny - Sloní noha

Pěstujeme čínský čajovník

Zálivka a vzdušná vlhkost

Rostlinu pravidelně zaléváme. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda, pokojové teploty. Alokázie má ráda vlhko, proto ji v letních parnech pravidelně orosíme. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 85%.

Hnojení a substrát

Od března do září rostlinu přihnojujeme 1x za 14 dní speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které neobsahují vápno. Pěstební substrát by měl obsahovat 1 díl listovky, 1 díl jehličnatky, 1 díl rašeliny a 0,5 dílu písku.  Do substrátu je dobré přidat trochu dřevěného uhlí a antuky. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší zhruba každé 2 až 3 roky.

Množení

Tuto pokojovou rostlinu rozmnožujeme dělením při přesazování, výhonky, dceřinými hlízami nebo řízky. Upozornění: Alokázie je jedovatá rostlina a při manipulaci s ní hrozí nebezpečí podráždění pokožky. Je proto vhodné použít gumové rukavice a po práci s rostlinou si pořádně omýt ruce mýdlovým roztokem.

Choroby a škůdci

Rostlina může být občas napadena molicemi, sviluškami, puklicemi a nebo mšicemi.

Pěstujeme Narančilu, neboli chlupatý pomeranč

Gotu kola a její pěstování

Pěstujeme citronellovou trávu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies