Pěstování tuřínu

Většina lidí o této plodině neslyšela nebo kolem ní v obchodech prochází bez povšimnutí. Možná to je tím, že si z válečné doby odnesl špatnou pověst. Jelikož má vynikající výživové vlastnosti, byl tuřín jednou z hlavních surovin v koncentračních táborech. Lidé ho tedy často vnímají jako symbol bídy, utrpení a strádání.

tuřín

 

Účinky

 

Jedná se o kořenovou zeleninu a říká se mu také kolník či kvaka. Bulvy tuřínu mají nasládlou a peprnou chuť. Tuřín je bohatý na bílkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk a železo. Také obsahuje vápník, hořčík, zinek, selen, sodík a  mastné kyseliny omega 3 a 6. Má spoustu vitamínů - A, B, C, E a K a najdeme v ní i beta-karoten a kyselinu listovou a pantothenovou. Pokud budete tuřín pravidelně konzumovat zlepší se vám imunita i trávení. Tuřín působí preventivně proti vzniku rakoviny, má antiseptické účinky a pročišťuje trávící trakt a ledviny.

 

Pomůže vám odstranit vaše problémy s plynatostí, reguluje vodu v těle a prospívá i reprodukčním orgánům a kostem. Zlepší se vám kvalita vlasů, pleti a nehtů. Vypadá podobně jako brambora, celer nebo kedluben a díky nízké kalorické hodnotě je ideálním pomocníkem při hubnutí. Nedoporučuje se lidem, kteří trpí akutním zánětem jater či mají problémy se žlučníkovými kameny.

 

Pěstování

 

Lze ho pěstovat i v horských podmínkách, neboť není náročný na stanoviště. Mráz až do - 10 °C mu také nevadí, ale v půdě potřebuje větší zásobu draslíku. Pěstovat ho můžete z přímého výsevu na stanoviště nebo z předpěstovaných sazenic. Pokud se rozhodnete pro přímý výsev, měli byste jej provést v dubnu. Vysévejte jej do řádků, jenž by měly být od sebe vzdáleny 40 cm. Jestli budete používat předpěstované sazenice, tak je můžete sadit v květnu či červnu.

 

Spon výsadby by měl být 40x25 cm nebo 50x30cm. Sazeničky by tedy od sebe měly být vzdáleny 25 až 30 cm a mezi jednotlivými řádky by měly být 40 nebo 50 cm mezery. V době vegetace pravidelně okopávejte záhon a dostatečně jej zavlažujte. Bulvy můžete jemně přihrnovat zeminou. Sklízet pak můžete celý podzim až do nástupu větších mrazů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies