Pěstování tulipánů chce trpělivost

Tulipány patří mezi oblíbené rostliny našich zahrad a také balkónů. V dnešním článku vám poradíme, jak tyto rostliny správně pěstovat. Víte o tom, že tulipány lze jednoduše pěstovat i na balkóně v květináči?

Tulipány

Vhodné stanoviště a půda pro tulipány

Tulipány vyžadují rovný, dobře zkultivovaný a uhrabaný pozemek.Tyto rostliny jsou na teplotu nenáročné, pouze časté výkyvy teplot mohou tulipány poškodit. Tulipány vyžadují půdu bohatou na živiny, proto je vhodné ji pravidelně hnojit. Nejlepší jsou hnojící přípravky s vyváženým obsahem fosforečných a draselných složek.

Zálivka tulipánů je velmi důležitá

Tulipány potřebují v jarních měsících hodně vláhy, aby mohly v krátkém období vytvořit květ, listy i zásobní orgány - nesnášejí však trvale zamokřenou půdu. Jsou náročnější na vyšší vzdušnou vlhkost pouze v období po výsadbě a těsně před rozkvětem - vlhkost by měla být kolem 70%.

Pěstování tulipánů – postup při sázení

Tulipány které kvetou na jaře se sází na podzim do kvalitní půdy. Pokud jste si cibulky nestačili namnožit a nebo zasadit, nevadí. Můžete si je koupit v současné době ve větších zahradnických centrech.

Před sázením cibule namoříme (nejlépe přípravkem Benlate). Hloubka sázení je u každého druhu jiná. Většinou se sází do hloubky 10 - 12 cm. Podle velikosti cibule. Po odkvětu cibule tulipánů vytáhneme ze země, očistíme, usušíme a uskladníme do dobře větrané místnosti s teplotou kolem 22 – 23°C.

Pěstování tulipánů na balkóně v květináči

Pokud chcete pěstovat tulipány na balkóně v květináči, není to žádný problém. Důležité je po zasazení cibulky do květináče udržovat teplotu do 10°C. Po vyrašení cibulek udržujte substrát stále vlhký, samozřejmostí je také pravidelné přihnojování.

Pěstování tulipánů – důležité rady

  • Tulipány vybíráme každý rok z půdy a přesazujeme na nová místa.
  • Ponecháme-li tulipány na záhoně několik let bez přesazení, budou rok od roku slabší.
  • Na jednom stanovišti mohou zůstat tulipány maximálně dva roky.
  • Před výsadbou tulipánů na stanoviště půdu zásadně nehnojíme čerstvým kompostem ani močůvkou.
  • Vhodné je hnojení dobře uleželým zahradním kompostem, bohatým na vápník.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies