Pěstování sazenic - vyvarujte se nejčastějších chyb

Chcete si vypěstovat vlastní sadbu, kterou budete moci vysadit na jaře na svoji zahrádku? Jsou rostliny příliš slabé, nerovnoměrně vzcházejí, pomalu rostou nebo jsou přerostlé? Jaké jsou příčiny?

Bečťan

Nejčastější chyby při pěstování sazenic

Chcete si vypěstovat vlastní sadbu, kterou budete moci vysadit na jaře na svoji zahrádku? Jsou rostliny příliš slabé, nerovnoměrně vzcházejí, pomalu rostou nebo jsou přerostlé? Jaké jsou příčiny?

Slabé, „vytažené” rostliny

  • Nedostatek světla - příčinou je většinou nevhodné umístění sadby, pro některé druhy rostlin je v krátkých zimních dnech nedostatek světla i přímo na okenním parapetu.
  • Nevhodná teplota - optimální teplota je předpokladem dobrého růstu rostlin. Při vyšších teplotách se rostlinky vytahují. Velmi důležitá je rovnováha mezi teplotou a světlem. Při vyšší teplotě potřebují rostlinky i více světla.
  • Příliš hustý porost - důsledkem příliš hustého porostu je nedostatek prostoru, světla a živin. Prevencí je řidší výsev nebo protrhání sadby po vzejití. Později je dobré také pikýrování nebo přesazení jednotlivých rostlin do květináčů.

Špatné, nerovnoměrné vzcházení sazenic

  • Nevhodná zemina - pro výsev a rozmnožování používáme substrát, který se při zalévání neslévá, má vhodné složení a nižší obsah živin.
  • Nevhodná teplota - je nutné zajistit optimální teplotu pro klíčení rostlin (20 - 25°C).
  • Příliš hluboký nebo nerovnoměrně hluboký výsev - semínka vyséváme na urovnaný, mírně upěchovaný povrch. Poté semínka zasypeme jemnou vrstvou zeminy.
  • Nekvalitní osivo - před výsevem zkontrolujte klíčivost, zejména staršího a vlastního osiva.

Zpomalený, zastavený růst sadby

  • Nedostatek vody, případně živin - sadbu je nutné pravidelně zalévat, větší rostliny přihnojujeme.
  • Nízká teplota - teplota, při níž se zastavuje růst rostlin, je pro každý druh jiná, je nutné teplotu zvýšit.
  • Malý prostor, tenká vrstva zeminy - rostliny přepikýrujeme, přesadíme do květináčů.

Slabé nebo přerostlé sazenice v době výsadby

  • Nesprávný termín výsevu - příliš brzy nebo pozdě, případně pomalé předpěstování v nevhodných podmínkách. Termín výsevu přizpůsobíme termínu výsadby a době potřebné k předpěstování sadby. Například u rajčat a paprik je tato doba 8 až 10 týdnů, u okurek, tykví a melounů 4 až 5 týdnů.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies