Pěstování pokojových rostlin – když jim něco schází

Rostliny trápí kromě živočišných škůdců a houbových chorob i další okolnosti, které vyplývají z chyb při pěstování. Jde o to, abyste poznali nároky jednotlivých rostlin, které pěstujete.

Kaktus,květináč

Pěstování pokojových rostlin vyžaduje znalosti

Každá pokojová rostlina vyžaduje jiný přístup. Ten je závislý na individuálních nárocích pokojové rostliny – tj. na způsobu zalévání, hnojení, přesazování, na klimatických podmínkách apod. Pokud se rostlinám nedostává základních potřeb, dochází ke zpomalenému růstu, k uvadání rostlin, k opadávání a žloutnutí listů apod.

Pěstování pokojových rostlin vyžaduje správnou zálivku

Zálivku je nutné dávkovat s ohledem na jednotlivé druhy rostlin, na vlhkost vzduchu a na počasí. Nedostatečná zálivka může způsobit žloutnutí a opadávání listů – např. u azalek. Žloutnout mohou i jen špičky listů (šachor). Kvetoucí pokojové rostliny rychle uvadají a shazují poupata (pelargónie - více o chorobách a škůdcích zde). Rovněž i nadbytek zálivky může způsobovat žloutnutí listů, uvadání a hnití kořenů. Špatná zálivka může způsobit, že se rostlina doslova obsype různými škůdci…

Pěstování pokojových rostlin je závislé i na vlhkosti vzduchu

Uvadání rostlin může způsobovat také nedostatečně zvlhčený vzduch, který se vyskytuje zejména v přetopených místnostech. Rostliny můžeme zvlhčovat pomocí postřikovačů a dbáme na to, aby neměly rostliny zaprášené listy.

Pěstování pokojových rostlin znevýhodňuje nedostatek tepla

Pokud rostliny nemají dostatek tepla, projevuje se to zpomaleným růstem a vznikem houbových chorob. Každá rostlina při nedostatku tepla reaguje jinak. Některým rostlinám mohou opadávat květy, ohýbat se a měknout listy. Ani příliš velké teplo rostlinám neprospívá, protože nadbytek slunečního záření se může projevit spálenými listy, které se projevuje červenohnědým zabarvením.

Pěstování pokojových rostlin závisí na dostatku světla

Pokud mají rostliny dostatek tepla, ale chybí jim světlo – ztrácejí rostliny schopnost správného růstu. A to se projevuje zejména v zimních měsících. Rostliny rostou spíše do délky, žloutnou a ztrácejí svou sytou zelenou barvu. Rovněž nadbytek světla může některé citlivé rostliny zaskočit a poškodit listy.



Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies