Pěstování paprik

Paprika je běžnou součástí naší kuchyně. Je šťavnatá a také má esteticky příjemné barvy. Dříve se pěstovala v tropických oblastech, ale dnes si ji můžete vypěstovat i na své zahrádce.

papriky

 

Jelikož mají papriky delší vegetační dobu, ideálním měsícem, kdy byste je měli vysévat, je únor. Lehký substrát bude ideální. Rostlinka ve fázi klíčení potřebuje teplotu minimálně 22 °C a dostatek světla. Umístit ji můžete i na okenní parapet, nejlépe směřující na východ nebo jih. Proces klíčení se dá urychlit máčením semen - ideálně ve vlažné vodě. Počkejte, dokud se nevytvoří alespoň dva pravá lístky, a pak je můžete přepíchnout do samostatných květináčů.

 

Na venkovních záhonech

 

Na záhony můžete papriky sázet až v druhé polovině května. V tomto měsíci by už neměli hrozit přízemní mrazíky. Papriky by se měly sázet tam, kde budou chráněny před větrem. Asi měsíc před výsadbou byste měli záhon přikrýt černou mulčovací fólií, díky které se půda prohřeje. Klidně ji tam pak i nechte a můžete si v ní vystřihnout otvory, do kterých pak vsadíte sazeničky. Pak v žádném případě nehrozí výskyt plevele.

 

Pokud chcete, aby vám papriky pěkně prospívaly, dopřejte jim více tepla. Můžete je třeba překrýt lehkou textilií, která by ideálně měla být bílá netkaná, nebo papriky schovejte do fóliového krytu či do skleněných zvonů. Některé odrůdy můžete klidně pěstovat i na balkóně či na terase, ale nádoby by měly mít průměr minimálně 25 centimetrů a měly by být hluboké. Papriky vysazujte vždy tak, aby mezi sebou měly alespoň 40-60 centimetrů. Lopatka kompostu stačí do jedné jamky a pak je důkladně zalijte. Pak přidejte zbytek zeminy.

 

Sklízení plodů

 

Plody nejlépe odřežete ostrým nožem nebo na ně použijte nůžky. Netrhejte je ručně, jinak hrozí, že poškodíte celý výhon. Na papriky nesmíte spěchat, nechte je dostatečně dozrát. Ale ani nesmíte čekat příliš dlouho. Přezrálé plody mohou brzdit dozrávání ostatních plodů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies