Pěstování paprik

Paprik (Capsicum annuum L.) existuje nepočítané množství odrůd. Liší se velikostí, barvou i tvarem plodu. Kromě klasické zelené, červené či žluté papriky bývají plody paprik zbarveny do tmavě fialové, hnědé až černé. Co se týče tvaru, můžete si mezi paprikami vybrat trojúhelníkovou, obdélníkovou či čtvercovou. Sami se můžete přesvědčit na stránkách www.osiva-semena.cz.

Papriky

Pěstování paprik není tak složité, jak by se mohlo zdát nebo jak jste si mysleli. Potřeby paprik by se daly shrnout takto: teplo, vlhko a ochrana před škůdci.

Papriky je nutno předpěstovávat

Kdo má k dispozici skleník, může vysévat už v polovině ledna, pokud skleník nemáte, vysejte semena o měsíc později. Semena klíčí až tři týdny. Klíčení se ovšem dá částečně urychlit, jestliže namočíme semena před výsevem asi na jeden do vlažné vody. Vyséváme je do substrátu pro výsev, nebo pokud někdo chce, může si namíchat substrát vlastní. Vlastní substrát získáme smícháním písku (hlavní složka) a příměsi zeminy a rašeliny. Měli bychom ho ale dezinfikovat nebo použít přípravek proti houbovým chorobám (Previcur). Papriky po výsevu zakryjeme a udržujeme při teplotě asi 25°C.

Přesazeníchilli papričky

Stejně jako sazenice rajčat je také papriky před výsadbou nutno alespoň jednou přesadit. Sazeničky s pravými lístky přesadíme do truhlíků ve vzdálenosti 5 až 6 cm. Na venkovní stanoviště se papriky sázejí obvykle v půli května. V tomto období totiž už prakticky nehrozí přízemní mrazíky. Pod fólii je možno papriky vysadit i dříve, ale musí se dát pozor, aby se rostliny za slunečných dní nespálily. Vysadíme je po dvou na vzdálenost 25 až 30 cm (větší odrůdy 30 až 40 cm). Před výsadbou je vhodné připravený záhon přikrýt černou mulčovací fólii, která napomůže prohřátí půdy. Záhon musí být dostatečně slunný a vyhnojený nejlépe hnojem. Vysazené sazeničky pořádně zalijeme. V případě chladného počasí několik dní nezaléváme. Jestliže hrozí pozdní mráz, přikryjeme papriky netkanou folií.

Až sazenice povyrostou a začnou kvést, vylomíme první květy či malé plody a odstraníme přízemní listy i s přebytečnými odnožemi. Vysoké papriky přivážeme k opoře. Jako opora je vhodný kolík, který bude po upevnění v zemi cca 70 cm vyčnívat nad povrch. Oporu nepotřebují jen malé keříčkové odrůdy. Abychom zajistili co nejlepší opylení a následně dostatek plodů, kvetoucími rostlinami alespoň jednou za dva dny zatřeseme.

Papriky zaléváme odstátou, vlažnou vodu. Rostliny můžeme kropit. Nečiníme tak ale za přímého slunce, protože to bychom je spálili.

Hnojení paprik

Na základní hnojení je vhodné použít vyzrálý kravský hnůj, popřípadě jiný dostupný humusovitý materiál. Později přihnojujeme podle barvy a velikosti listů. Sytě zelené rovné listy odpovídají přiměřenému hnojení. Listy příliš tmavé signalizují přehnojení.

Nejčastějším škůdcem paprik jsou mšice a molice. Při menším napadení je možné ruční odstranění, zjistíme-li větší napadení, aplikujeme postřik. Zpočátku používáme dlouhodobě účinné prostředky, před a při sklizni prostředky krátkodobé. Při vlhkém a chladném období mohou začít plody hnít a mohou také zahnívat stonky paprik. Na to je možné použít přípravek proti houbovým chorobám.

Sklizeň paprik

Plody budeme pro jistotu odřezávat ostrým nožem nebo odstřihávat nůžkami – předejdeme tak možnému poškození celých výhonů. Zralé plody sklízíme včas, ponechané na rostlině zbytečně dlouho totiž brzdí dozrávání i nasazování plodů dalších.

Semena či sazenice kvalitních paprik, jiné zeleniny, exotických plodin, léčivek, stromů, stromků i masožravých rostlin najdete na stránkách www.osiva-semena.cz.

Právě teď na vás v eshopu s nejširší nabídkou semen na českém trhu čekají podzimní cibuloviny z Holandska. Objednejte a další den už můžete sadit na zahradě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies