Pěstování orchidejí

V dnešním článku jsme se zaměřili na pěstování orchidejí. Víte, jaké pěstební podmínky orchideje vyžadují, aby byly co nejdéle krásné a přinášely nám radost?

Orchidej

Orchideje a jejich původ

Většina orchidejí pochází z Asie, Střední a Jižní Ameriky, kde volně rostou především v tropických deštných pralesích a pralesích horských.

Světlo

Orchideje mají rády světlo, ale ne přímé slunce.

Teplo

Většině běžně pěstovaným druhům orchidejí vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C, maximum 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C.

Zálivka

Orchideje zaléváme opatrně, protože nesnáší přemokření. Před další zálivkou se radši prsty přesvědčíme, zda-li je povrch zeminy v květináči suchý. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty nejlépe teplá. Pěstujeme-li rostlinu v zimě v chladnu, omezíme zálivku.

Vzdušná vlhkost

Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 60%.

Pěstební substrát

Je vhodné použít speciální substrát pro pěstování orchidejí, který můžeme zakoupit ve větších zahradnických centrech. Můžeme si jej připravit také sami z 1 dílu jemně mletých kořenů kapradí, 1 dílu jemně drceného mechu, 1 dílu lehké kypré drnovky a 1 dílu listovky.

Hnojení

Od března do září rostliny 1x za 14 dní přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro orchideje, které neobsahují vápno.

Přesazování

Rostliny přesazujeme pouze v případě, že kořeny vyčnívají z květináče a rostlina špatně roste. Všechny orchideje špatně snáší přesazování. Orchideje obvykle přesazujeme nejdříve po 3 až 4 letech, aby květina dobře rostla. Květináč však nesmí být příliš velký.

Nejčastěji pěstované druhy orchidejí

  • Dendrobium
  • Miltonia
  • Vanda
  • Cattleya
  • Cimbidium
  • Oncidium
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies