Pěstování muškátů od A do Z

Muškáty (pelargónie) patří k nejoblíbenějším balkónovým i hrnkovým květinám.V dnešním článku vám poradíme, jak je úspěšně pěstovat.

Pelargonie

Výsadba muškátů na stanoviště

Rostliny umísťujeme na venkovní stanoviště po 15.květnu, kdy již nehrozí nebezpečí mrazíků.

Světlo

Muškáty vyžadují světlé stanoviště, ne však přímý sluneční svit. Optimální umístění muškátů je na jih, jihovýchod, případně jihozápad.

Teplo

Rostlinám vyhovují teploty okolo 21°C – 24°C.

Pěstební substrát

Rostlinám se nejlépe daří v dobře propustném substrátu, bohatém na živiny. Ten si můžete koupit již předem připravený v každém větším zahradnictví (jedná se o speciální substrát pro pěstování pelargonií). Substrát si můžete namíchat také sami ze zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1.

vhodné pěstební nádoby

Muškátům se nejlépe daří v podlouhlých keramických (cihlových) truhlících. Pokud pěstujete muškáty v klasických plastových truhlících, nezapomeňte na dno nádoby umístit cihlové střepy a vyvrtat otvor pro dobré odtékání přebytečné vody. Rostlinám se tak bude lépe dařit a porostou rychleji.

Hnojení

Hnojení muškátů bohatě postačí 1x - 2x do měsíce. Vhodnými hnojivy jsou například Kristalon muškát, klasické NPK nebo vodorozpustné hnojivo BALKO.

Množení muškátů

Množení muškátů lze dvěma způsoby – řízkováním a nebo výsevem semen. Vhodnějším způsobem je řízkování, které není tak časově náročné, jako výsev semen a následná péče o ně.

Množení muškátů semeny

Muškáty vyséváme v březnu až dubnu do plochých květináčů. Vhodným pěstebním substrátem je směs zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1/2. Semínka sejeme plošně, poté mírně přihrneme zeminou a umístíme do teplého skleníku. Je vhodné výsev přikrýt tenkým sklem. Jakmile se objeví první klíčící rostlinky, odstraníme sklo. Když mají rostliny první pravé lístky, je potřeba rostliny přepichovat (2-3 centimetry od sebe, přepichujeme do trojsponu). Po 2 až 3 týdnech je potřeba rostliny přesadit do květináčů o průměru 10 centimetrů. Pěstební teplota by se měla pohybovat okolo 21 – 25°C.

Množení muškátů řízkováním

Řízkování muškátů je velmi hojně používaným způsobem jejich rozmnožování. Postačí když z matečné rostliny, která musí být zdravá a silná uříznete (můžete i ulomit) řízek dlouhý okolo 10 – 12 centimetrů. Řezná rána nemusí být přesná, na spodní části nového řízku mohou zůstat také listy. Takto připravený řízek namočíme do stimulátoru a můžeme zapíchnout do květináče nebo speciálních množárenských záhonů. Vhodným pěstebním substrátem je směs zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1/2. Pěstební teplota by se měla pohybovat okolo 25°C.

Tip:

Pro množení muškátů můžete použít také speciální substrát pro množené rostliny, který lze zakoupit ke každém větším zahradnictví.

Zálivka

Zálivku muškátů provádíme pravidelně, nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Optimální je nechat pěstební substrát rostlin vyschnout a teprve pak zalévat. V příliš vlhkém prostředí muškáty zahnívají, trpí chorobami a velmi špatně kvetou.

Přezimování

Rostliny přezimují ve světlé a chladné místnosti s teplotou okolo 5 – 10 °C. Rostliny přes období zimního spánku zaléváme velmi zřídka. Na jaře rostliny vyjmeme, hluboce seřízneme a přesadíme do truhlíků s novou zeminou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.4 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies