Pěstování leknínů

Lekníny jsou nejoblíbenějšími vodními rostlinami. Říká se jim také královské květy, vodní lilie či hastrmanovo kvítí. K pěstování leknínů ale potřebujete nějaké zahradní jezírko, protože lekníny milují teplou stojatou vodu. Jak si je tedy můžete v jezírku vypěstovat?

leknín

 

Základem je zahradní jezírko. Bez něj si lekníny nevypěstujete. Ale neporostou vám v každém jezírku. Musíte jej nejprve přizpůsobit, především v případě, když vám v jezírku ještě nic neroste. Vypěstovat lekníny není složité, ale musíte vybrat správný druh podle velikosti a hloubky vašeho jezírka. Pokud nemáte zahradu, nezoufejte. Existují i miniaturní druhy leknínů, které můžete pěstovat i na balkóně. Říká se jim “Trpasličí lekníny”.

 

Příprava jezírka

 

Nejprve musíte jezírko pořádně vyčistit. Odčerpejte či vypusťte vodu a zbavte se všech nečistot, které zůstanou na stěnách a na dně jezírka. Posbírejte listí, větvičky, řasy a jiné pozůstatky rostlin. Lekníny potřebují čistou vodu, takže se zbavte i nánosů bahna. Po vyčištění ještě proveďte preventivní kontrolu stěn jezírka. Pokud je vše v pořádku, pokračujte druhým krokem přípravy - zvolení vhodného substrátu.

 

Aby vám lekníny krásně kvetly, potřebují kvalitní substrát. Ideální směs tvoří jílovitá zemina, rašelina a pevné hnojivo. V obchodech si můžete pořídit už hotovou směs. Použít můžete substráty, které jsou vhodné pro vodní rostliny, ale postačí i univerzální zahradnický substrát. Substrát položte na dno jezírka, ale je nutné, abyste ho zahrnuli vrstvou štěrku nebo oblázků. Zabráníte tak vyplavování substrátu do vody. Jakmile provedete výsadbu leknínů, pořádně je zalijte, aby mohla zemina slehnout. Až pak můžete jezírko pomalu napustit.

 

Výsadba leknínů

 

Lekníny se vysazují od dubna až do konce července. Lekníny můžete zasadit po jedné rostlině na dno či do prohlubně ve dně jezírka, ale také je můžete sázet do nádob, které pak můžete po jezírku snadněji přesunout. Nádoby by měly být široké a v nenápadných odstínech. Když je vaše jezírko hlubší, nádoby pak musíte podložit. Nádoby naplníme jen do jedné třetiny a udusáme.

 

Klidně můžete vložit i tabletové hnojivo, které opět zasypete substrátem a udusáte. Vložte do substrátu oddenek, jenž také obsypeme substrátem. Vrcholový pupen by měl být těsně pod povrchem, ale listy by měly být nad substrátem. Pak zasypte štěrkem či oblázky a zalijeme vodou, aby se vyplavil vzduch. Pak umístíme do jezírka.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies