Pěstování hub doma i na zahradě

V dnešním článku vám poradíme, jak úspěšně pěstovat oblíbené houby v domácích podmínkách a nebo na zahradě. Přečtěte si více o pěstování hlívy ústřičné, žampiónů zahradních či hub zvaných Shii-take.

Shii-take

Hlíva ústřičná se nejlépe pěstuje v domácích podmínkách

Hlíva ústřičná je velmi chutná a také oblíbená houba, kterou můžeme snadno pěstovat v domácích podmínkách, postačí si pouze předem zakoupit vhodnou sadbu této houby.

Substrát s hlívou v původním obalu umístěte do prostoru s vlhkostí cca 85% a teplotou kolem 10 až 18°C, houba také potřebuje pro svůj růst rozptýlené světlo. Vyvíjecí se plodnice je vhodné rosit několikrát denně odstátou vodou pokojové teploty.

Hlívu ústřičnou sklízíme těsně před tím, než začne vypouštět výtrusy (střední kloboučky v trsu plodnic začnou narovnávat podvinuté okraje do roviny).

Žampión zahradnía jeho pěstování

Další oblíbenou houbou, kterou můžete snadno pěstovat, je žampión zahradní. Ten se dá také zakoupit již v předem připraveném substrátu se sadbou (žampióny se prodávají v lisovaných kostkách).

Substrát s žampióny umístěte v původním obalu do prostoru s vlhkostí cca 85% a teplotou kolem 20 až 24°C. Jakmile jsou vidět bílošedé skvrny na povrchu substrátu, odřízneme z krycí fólie vrchní část a substrát do hloubky 2 cm opatrně nakypříme, uhladíme a zasypeme krycí zeminou.

Počkáme, dokud podhoubí neproroste ze 2/3 povrch substrátu, poté houby přeneseme do chladnější místnosti s teplotou okolo 14 až 18 °C. Poté už jen počkáme na úrodu. Žampióny plodí cca v pěti až šesti vlnách v týdenních intervalech. Houby ze substrátu vykrucujeme, neodřezáváme.

Druhy žampiónů

  • Žampión bílý (agaricus hortensis)
  • Žampión hnědý (agaricus brunescens)
  • Žampión mandlový (agaricus brasiliensis)

Shii-take

Velmi zajímavou houbou, nasládlé až česnekové chuti, je Shii-také. Sadba této houby se dá zakoupit v takzvaných blocích, které je vhodné umístit do prostoru s vlhkostí cca 85% a teplotou kolem 10 až 18°C.

Sklizeň této houby provádíme v době (cca 1 týden po uložení), kdy se klobouk rozvine a na jeho spodní straně jsou vidět lamely. Plodnice je nutné odřezávat či stříhat těsně u bloku, aby se zamezilo hnilobě houbových ostatků.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies