Pěstování exotického ovoce – co vše lze u nás pěstovat?

Exotické ovoce už nemusíme kupovat v obchodech, některé druhy si můžeme sami vlastnoručně vypěstovat. Jak by se vám líbilo ochutnat například meloun z vlastní zahrádky? Co vše se dá u nás pěstovat, se dozvíte v našem dnešním článku.
Meloun v dlani

Pěstování vodních melounů - jak na to?

I v našich klimatických podmínkách se dají vypěstovat melouny. Venkovní pěstování melounů je možné pouze v nejteplejších oblastech země. Ve středních a vyšších polohách pěstujeme melouny pouze ve skleníku. Při pěstování melounů využíváme černou netkanou textilii nebo fólii, ta přitahuje sluneční paprsky a akumuluje teplo.

Pěstování citrónovníku - dejte si čas s vlastnoručně vypěstovaným citrónem!

Citrusy jsou stálozelené, bohatě rozvětvené keře, které dorůstají výšky až tří metrů. Rostliny byste měli od počátku pěstovat na stanovišti, kde je chcete pěstovat i v budoucnu, aby se přizpůsobily podmínkám na tomto stanovišti. Citrusy by se měli pěstovat v domácích podmínkách, přes léto mohou být citrusy na venkovním stanovišti.

Pěstování ananasu - jak na to?

Ananas je broméliovitá rostlina, která tvoří jako ostatní jeho příbuzní růžici listů. Ve vhodných podmínkách vytváří zdužnatělé květenství, které konzumujeme jako sladké ovoce. V našich podmínkách (buď při skleníkovém či bytovém pěstování) vyžaduje ananas propustný a na živiny bohatý substrát, každodenní závlahu a dostatek slunečního svitu.

Pěstování kiwi (aktinídie čínské)

V přirozených místech výskytu se kiwi daří na slunných a polostinných místech vlhkých lesů, kde se plazí ke koruně stromů. Dorůstají do výšky několika metrů. V našich podmínkách je pěstujeme podobným způsobem jako například vinnou révu, kdy výhony vedeme po vodorovných drátech. Mladé rostliny všech druhů aktinidií jsou citlivé na nízké teploty, před vymrznutím se chrání přihrnutím hlíny ke kořenům. Na zimu můžeme pro jistotu zakrývat i kořeny starších rostlin.

Pěstování manga v bytových podmínkách

Pokud byste si rádi doma vypěstovali mango, nezapomínejte na to, že má rádo teplo a světlo. Po celý rok potřebuje dostatek světla a zejména v létě mangu prospívá plné oslunění a snáší i prudké sluneční záření. Mango je nejnáročnější na teplotu. V době vegetace by se měla pohybovat mezi 24 až 27°C, v zimním období pak kolem 17 až 24°C.

V dalším díle se dozvíte více o pěstování liči, karamboly, fíku, granátového jablka a papáji.

Rady zahradníka - rady pro krásnou zahradu

Rady pro krásnou zahradu

Rostliny, které vám zkrášlí váš balkón

Práce na zahradě - osevní postupy a sledy

Fortunella hindsii (kumquat), charakteristika a základní rady pro pěstování

Duben v zahradě

Cibuloviny a hlíznaté rostliny

Postavte si zahradní můstek - zahrada je přeci hrou

Kdy zvolit lamelový plot?

Optické klamy skryjí nedostatky zahrady

Originální nápady pro vaši zahradu

Rady k výběru venkovního osvětlení


 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies