Pěstování chryzantémy

Chryzantéma neboli listopadka je typická podzimní květina. Protože je spjata s dušičkami, mnoho lidí ji vnímá jako smuteční květinu. Pro svou barevnost a dlouhou životnost se přitom výborně hodí i pro ozdobu interiérů.
Chryzantéma, květ, květina

Chryzantéma – charakteristika

Chryzantéma (latinsky Chrazanthemum) je nevysoká keříčková rostlina kvetoucí drobnými kvítky různého zbarvení (bílá, žlutá, oranžová, fialová). Jedná se o víceletou rostlinu pocházející z Číny a Japonska.

Kde se hodí chryzantéma

Chryzantéma je symbolem přicházejícího podzimu a hojně se používá k dušičkové výzdobě hrobů. Může však také zdobit okenní parapety nebo interiér našeho bytu.

Pěstování chryzantémy

Chryzantéma si libuje v chladnějších stanovištích (10 – 15°C), vyžaduje časté rosení a bohatou zálivku (zvláště ve vyšších teplotách) (v průběhu zimy zalévejte méně). Je světlomilná, roste v obyčejné půdě s přídavkem hnoje a písku. Pro zesílení ji můžeme prořezávat.

Péče o chryzantému po odkvětu

Po odkvětu obřežte všechny dlouhé výhonky a postavte ji do chladnější místnosti na světlé místo. Dodávejte ji čerstvou půdu a každé dva týdny ji hnojte, jinak znovu nepokvete.

Přesazování a rozmnožování chryzantémy

Dokud je chryzantéma mladá, přesazujte ji každý rok. Na podzim po odkvětu přesazujte do skleníku a na jaře na záhon. Později podle potřeby. Rostlinka se rozmnožuje řízkováním, semeny (na jaře) nebo dělením rostliny s kořeny.

Choroby a škůdci chryzantémy

Pokud rostlinku málo zaléváte, bude mít zvadlé listy. Jejími hlavními živočišnými škůdci jsou mšice a pavoučkové kleště.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies