Pes – šedý zákal u psů

Pokud je náš pejsek starší, musíme počítat také s tím, že bude mít problémy s očima, např. šedý zákal. Šedý zákal vidění psů velmi zásadně neovlivňuje, ale je nutné, aby se zákal léčil.

Pes

Pes - vznik a vývoj šedého zákalu u psů

Šedý zákal obvykle vidění velmi zásadně neovlivňuje. Zkalování oční čočky postupuje od jejího okraje až ke středu, takže středová část čočky, která je nutná pro lom paprsků, zůstává dlouho čirá. Tato počáteční stadia šedého zákalu se rozpoznávají obtížně, vyšetření musí provést lékař s dostatečnou zkušeností s vyšetřováním očí. Postup šedého zákalu se ale nezastaví a čočka se zkaluje až ke středu a nakonec se zakalí celá. V tomto stadiu onemocnění je už zákal patrný jako šedobílá nebo bílá hmota, která vyplňuje původně šedočernou zornici oka psa.

Šedý zákal – způsoby operace

Intrakapsulární extrakce

Celá čočka se odstraní z oka velkým řezem i s pouzdrem. Tento postup v současnosti se moc nepoužívá, protože je možné operovat šedý zákal podstatně moderněji. Význam má tato metoda pouze v případě, že se operuje už utržená čočka a zachraňujeme oko jako takové.

Extrakapsulární extrakce

Po otevření oka středně velkým řezem se otevře také pouzdro čočky, odstraní se obsah čočky jako jeden celek a do pouzdra čočky po jeho vyčištění se implantuje nová čočka z umělé hmoty. Tento postup už patří mezi moderní způsob operace šedého zákalu právě díky možnosti implantovat novou čočku, ale nutnost vytvořit řez délky 8 – 10 mm ho neřadí právě mezi nejšetrnější. Na druhou stranu tato metoda umožňuje díky většímu řezu implantovat levnější tvrdé čočky.

Fakoemulzifikace

Fakoemulzifikace je postup, při kterém pomocí speciální sondy napojené na chirurgický přístroj. Obsah čočky se rozmělní ultrazvukem a zároveň se hned odsává. Tento postup vyžaduje složité vybavení a zvládnutí techniky fakoemulzifikace ze strany chirurga. Tato technika činí celý zákrok velmi bezpečným. Oko chirurg otevírá řezem širokým pouze 2,5 mm, celý zákrok probíhá na uzavřeném oku a po malém rozšíření řezu na 3,5 mm lze do oka implantovat měkkou ohebnou čočku. Tato metoda léčby šedého zákalu je nejpoužívanější ale také nejdražší.

Oční čočky pro psy

Čočky jsou vyrobeny ze stejného materiálu jako čočky pro lidi, pouze jejich konstrukce je poněkud odlišná. Jsou dvojnásobně lomivější než lidské a navíc mají, vzhledem k velikosti původní psí oční čočky, trochu větší průměr. Při operaci lze jako náhradu psí čočky použít i čočku určenou pro lidi, výrobci však čočky s lomivostí +40,0 dioptrií vyrábějí naprosto výjimečně a většinou na objednávku chirurga.

Pes a epilepsie - co teď?

Pes a blechy

Pes - psinka u psů

Pes a onemocnění kůže

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies