Pes na rockovém koncertě

Je skvělé, pokud do svých prázdninových aktivit zahrnujete i svého pejska, který je vděčný za každou procházku, pokud však jde o rockový koncert, je třeba zvážit, jestli je tato aktivita pro něj vhodná. A pozor! Velký hluk může poškodit sluch i vám.
Pes motorkář

Mohu jet se svým psem na techno party?

Milan H., Plzeň


Na dotaz čtenáře odpovídá MVDr. Zdeněk Cvrček z Liberce

Pes na rockový koncert nepatří!

Je hezké brát s sebou na své prázdninové aktivity psa, necítí se doma tak osamělý a odstrčený. Rád vás doprovodí prakticky kamkoliv. Pokud ale jdete poslouchat hudbu, při které si za sousední vesnicí ježci a zajíci balí uzlíčky a opouštějí rodnou hroudu, protože se pod nimi klepe, zvlášť když doprovodnými zvuky jsou výstřely a výbuchy, zvažte prosím, jestli váš pes bude sdílet i Váš hudební vkus. Obávám se, že nikoliv.

Pes slyší všechny zvuky 20x silněji než člověk

Představte si, že byste museli strávit dva dny (psovi totiž běží vnímání času rychleji) na ranveji mezi startujícími stíhačkami. V lepším případě vás jen bude bolet hlava a nebudete nějaký čas slyšet.

V horším případě nastoupí tzv. TINNITUS - fiktivní, neskutečné zvuky. Prostě slyšiny (podle vzoru vidiny).Většinou jsou u lidí popisovány jako hučení, zvonění nebo pískání v uších. Je to nepříjemný zvuk, který se nedá vypnout, protože vzniká v důsledku poruchy sluchového nervu a převodních akustických ústrojí. Jsou lidé, kteří tento zvuk popisují jako trápení, schopné vyvolat i sebevražedné sklony. Někdy se mohou dostavit i závratě. O tom, že už nikdy nebude ucho vnímat zvuk jako před koncertem, není třeba diskutovat. Zvlášť u psů, kteří na sluch spoléhají mnohem více než člověk, to vyvolává dlouhodobý stres a časté úleky - a následnou agresivitu.


Koncert můžete poslouchat i z povzdálí

Pokud máte svého psa rádi, nechejte ho doma. Pokud ho nemůžete nechat doma, můžete poslouchat pekelný rock z bezpečného odstupu několika set metrů (někdy tam bývají docela dobře slyšet i drobné nuance, které v rachotu obřího reproduktoru zaniknou).

A pokud máte dojem, že se ochudíte o část atmosféry přímo v kotli, zvažte, jestli máte raději kapelu nebo svého psa. Ještě doporučení na závěr. Vezměte si vatu do uší. Snižuje hluk až o 10 %. Dožijete se o něco vyššího věku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies