Pes a blechy

V našich podmínkách způsobuje zablešení psa blecha psí (Ctenocephalides canis) a blecha obecná (Pulex irritans). Pokud zjistíte, že má váš pes blechy, je nutné abyste je včas odstranili a zabránili tak jejich dalšímu rozmnožování .
Pes

Pes a blechy

V našich podmínkách způsobuje zablešení psa blecha psí (Ctenocephalides canis) a blecha obecná (Pulex irritans). Jedná se o drobného hnědého cizopasníka velikostí 1,5 až 5 mm. Blechy se živí krví svého hostitele, nejčastěji se vyskytují na krku, hřbetu a u kořene ocasu psa.

Blechy – rozmnožování blech

Bleší samičky kladou denně 30 a více bílých, oválných vajíček o průměru mezi 0,5 až 2 milimetry, díky tomu může dojít k přemnožení blech. Vajíčka jsou především kladena do rýh, spár, skulin v bytě nebo venku do vlhké půdy. Nakladená vajíčka se v srsti zvířete neudrží a velmi rychle padají do okolí zvířete. Blechy se vyznačují mimořádnými skokanskými schopnostmi, dokážou doskočit až na vzdálenost 1,5 metru. Tímto způsobem se blechy šíří při vzájemném kontaktu psů.

Blechy – příznaky napadení psa blechami

Nejčastějším příznakem napadení psa blechami je svědivost kůže, pes se intenzivně drbe a je velmi neklidný. Na kůži můžeme objevit malé červené ranky, v srsti psa se nalézají drobná zrnka tmavého trusu, pes je podrážděný. U některých psů může bleší kousnutí vyvolat rozsáhlé alergické změny, které psa svědí. Drbáním na kůži pak vznikají další změny, například rozsáhlé strupy.

Blechy – alergie na bleší kousnutí

Alergie na bleší kousnutí je největším problémem spojeným s výskytem blech na našem psím miláčkovi. Stačí pouze jediné bleší kousnutí, při kterém se do krve zvířete dostane bleší slina , a může dojít k velmi silné alergické reakci. Ta se projeví úporným škrábáním. Toto svědění trvá 2 - 3 týdny, než úplně odezní. Velmi časté jsou pak komplikace projevující se těžkými a vleklými záněty kůže, spojené s vypadáváním srsti. Tato alergie na bleší kousnutí se s věkem zhoršuje a neobejde se bez pomoci veterinárního lékaře.

Blechy – prostředí blech

Žije-li váš pes trvale venku v kotci či výběhu, jsou možnosti jeho napadení blechami omezeny klimatickými změnami našeho zeměpisného pásma. Optimální pro množení blech je období jaro - podzim. Protože většina psů je chována v našich podmínkách trvale doma v bytě nebo rodinném domku, životní prostředí pro vývoj blech je ideální. Teplota i vlhkost se prakticky nemění, blecha má trvalý a neomezený přísun potravy (krev), prostor v bytě je velmi obtížně asanovatelný. Majitelé mnohdy ani netuší, že jejich pes je zablešen.

Blechy – pomoc při napadení psa blechami

Pokud zjistíte, že má váš pes blechy, je nutné abyste je včas odstranili a zabránili tím tak dalšímu rozmnožování a šíření jejich vajíček po celé vaši domácnosti. Protože blechy se rozmnožují velmi rychle a pouhých 5 % blech, které psa napadnou zůstanou v jeho srsti, ostatní spadnou na zem, a infikují okolí.

Blechy – prostředky k odstranění blech

Mezi nejúčinnější prostředky patří:
  • antiparazitní obojky
  • spreje proti blechám
  • pudr proti blechám
  • tablety
  • spot on
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.6 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies