Pergola - proč by u vás na zahradě neměla chybět?

Posezení na zahradě má rád snad každý. Ale jak se ochráníte před rozmary počasí? S tím vám pomůže pergola. Ochrání vás i před slunečními paprsky a hlavně si rozšíříte odpočinkový prostor. Z jakých druhů můžete vybírat?

pergola

 

Pergoly jsou sice o hodně dražší než markýzy či obyčejný slunečník, ale pokud se chcete chránit před větrem či deštěm, jsou jedinou pomocí pergoly. Slunečník ani markýza by vás neochránila ani večer, kdy je vzduch chladnější. Pergoly mají pevnější konstrukce a můžete si pořídit s pevnou střechou nebo si koupíte pergolu s pohyblivou střechou. Můžete si pak střechu libovolně roztahovat a zatahovat.

 

Existují i takové, které mají pohyblivé i boční strany. Můžete tak celý prostor kompletně uzavřít. Nemusíte se bát, že přijdete o světlo. Dají se sehnat i průhledné fólie. Objevíte i pergoly, které mají místo trámků bambusové rolety. Kam ji můžete umístit? Pergola může být opřená o zeď domu nebo bude stát samostatně. Vybírat můžete také materiál pergoly. Pergoly mohou být dřevěné či hliníkové. Pergoly z hliníkových profilů na rozdíl od dřevěných nevyžadují pravidelnou údržbu, jsou cenově přijatelnější, mají dlouhou životnost a také jsou odolnější proti povětrnostním podmínkám.

 

Pár rad na závěr

 

Vždy si nejprve zjistěte, jestli musíte stavbu pergoly nahlásit stavebnímu úřadu. Pokud máte dřevěnou pergolu, nezapomeňte ji pravidelně natírat jednou za 7 let. Raději si pořiďte dřevo ve světlejších tónech, protože s každým dalším nátěrem bude odstín dřeva tmavší. Když si budete pergolu stavět sami, jednotlivé části natírejte před sestavením a kupujte pouze vysušené dřevo, které už nebude pracovat. Vyhnete se tak případnému zkroucení dřeva. Je lepší stavět pergolu jako stavebnici, abyste případně mohli jednotlivé části dokoupit a vyměnit. Vždy na zahradu vybírejte tvar a materiál pergoly tak, aby zapadal do jejího stylu. Jestli máte nějakou stěnu mřížovanou, aby vám tam mohly prorůstat rostliny, volte raději takové, které jsou stálozelené a kvetoucí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies