Pečujeme o uši psa

Zanedbaná a nebo nevhodná péče o psí uši může vést ke vzniku zánětu zevního zvukovodu. Víte, jak správně pečovat o uši svého psa? Poradíme Vám!

Jezevčík

Jak pečovat o psí uši?

Uši psa bychom měli pravidelně kontrolovat a minimálně jednou týdně také vyčistit. Největší péči potřebují ty plemena psů, která mají dlouhé a převislé uši. U těchto psů se vstup do zvukovodu snadno zanáší nečistotou a stává se tak živnou půdou pro bakterie a plísně.

Zdravé uši psa poznáme tak, že jsou uvnitř hladké, růžové, bez zápachu či výtoku a nejsou bolestivé. Mírné zašpinění ucha ušním mazem je běžné.

Pokud ovšem u svého psa zpozorujeme časté mnutí či drbání ucha, páchnoucího ušní maz, zarudlou vnitřní část (ta také bývá zřetelně více teplá než ve zdravém stavu) a nebo bolestivost slechu, je vhodné poradit se se svým veterinárním lékařem, který určí přesnou diagnózu a doporučí vhodnou léčbu.

Nejčastějším onemocněním je zánět zevního zvukovodu. Pes, který trpí zánětem, klepe hlavou, snaží se stále drbat u ucha a tře se o koberec. Pokud se zánět ucha zanedbá, může to vést až k hluchotě, poruše pohybového aparátu nebo obrně lícního nervu. Zánět někdy navíc může přejít do chronické podoby.

Onemocnění uší u psů

Čistíme psí uši - jak na to?

K čištění nikdy nepoužíváme vatové tyčinky, protože by mohly psovi způsobit poranění. Uši proto čistíme vatovým tampónem nebo měkkým papírovým ubrouskem, na který nakapeme speciální přípravek vhodný pro psy, který rozpouští ušní maz (tyto přípravky lze zakoupit ve speciálních prodejnách nebo veterinárních ordinacích). Nikdy nečistíme psovi uši vodou, borovou vodou ani jakýmkoliv olejem.

Přípravek ve větším množství aplikujeme do zvukovodu a prsty opatrně promasírujeme chrupavčitou trubici zvukovodu (až je slyšet šplouchání). Pak už jen vytřeme papírovým kapesníkem namotaným na prstu to, co pes vyklepe do ústí zvukovodu. Stejným přípravkem můžeme očistit i záhyby boltce. Důležité je, abychom při vytírání uší použili na každé ucho čistý kapesník nebo vatový tampón- tak můžeme předejít riziku zavlečeni infekce z nemocného do zdravého ucha.

Vytrhávání chloupků rostoucích uvnitř zvukovodu

U některých plemen je třeba pravidelně vytrhávat také chloupky rostoucí ve zvukovodu. Jedná se především o pudly, knírače, bišonky, maltézáčky, jokšíry a další plemena s jemnou srstí. Chloupky, které rostou uvnitř zvukovodu je nutné opatrně vystřihnout, odumřelé chlupy lze vytrhat prsty. Na trhu jsou k dispozici i přípravky k tomuto účelu. Pokud se chlupy ponechají ve zvukovodu, vytváří často společně s ušním mazem ušní zátku. Tato zátka brání větrání zvukovodu a vede ke vzniku zánětu.

Poznejte lépe svého psa - sluch a čich

Hluchota u psů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.6 Počet: 5 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies