Pečeme velikonoční mazanec a jidáše

Velikonoční mazanec a také jidáše jsou velmi oblíbeným velikonočním pečivem, které je známo již po několik staletí. V dnešním článku vám poradíme, jak si je vlastnoručně připravit.

Váleček na těsto

Velikonoční mazanec

K přípravě velikonočního mazance budeme potřebovat následující ingredience: 500 g polohrubé mouky, 180 g moučkového cukru, 100 g másla nebo tuku, 2 žloutky, 50 g rozinek, 30 g mandlí, 30 g droždí, 1 lžičku prášku do pečiva, 1/4 lžičky soli, mléko, citrónovou kůru a 1 vejce na potření.

Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Ve větší míse smícháme prosátou mouku, moučkový cukr, sůl, prášek do pečiva, rozehřáté vlahé máslo, citrónovou kůru a rozmíchané žloutky. Poté přidáme kvásek a těsto důkladně zpracujeme. Přidáme rozinky, část spařených, oloupaných a nakrájených mandlí a dáme těsto do tepla kynout. Po půlhodině těsto znovu zpracujeme. Tento postup následně opakujeme ještě 3x.

Po posledním vykynutí z těsta vytvoříme bochánek, položíme jej na plech vyloženým pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě půl hodiny kynout. Během kynutí bochánek ještě několikrát potřeme rozšlehaným vejcem. Před vložením do trouby jej uprostřed nastřihneme do kříže a posypeme zbytkem mandlí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě po dobu 40 minut.

Velikonoční jidáše

K přípravě velikonočních jidášů budeme potřebovat následující ingredience: 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 50 droždí, 1/4 litru mléka, 50 g sekaných a loupaných mandlí, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, citrónovou kůru, trochu soli a 1 vejce na potření.

Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Do větší mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout.

Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a pomocí skleničky z něj vykrajujeme kolečka. Kolečka položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě chvíli kynout. Rádýlkem uděláme do koleček rýhy, potřeme je rozšlehaným bílkem s troškou mléka a posypeme mandlemi. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.Podáváme s medem.

Velikonoční hodování

Velikonoční beránek - klasické i netradiční recepty

Netradiční velikonoční nádivky

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies