Pečeme medové pečivo

Výroba medového pečiva je známá již z dávné minulosti. Jen málokdo si v dnešní době dovede Vánoce představit bez klasických perníčků, neboli medovníků. Upečte si společně s námi medové pečivo, které není potřeba nechávat uležet, aby změklo.

 

Medové pečivo

K výrobě budeme potřebovat:

400 g hladké mouky

120 g moučkového cukru

2 vejce

60 g tuku (nejlépe Hery)

160 g medu

1/2 lžičky jedlé sody

2 lžičky perníkového koření

Na zdobení:

2 bílky, moučkový cukr, citrón, potravinářské barviva

Pečeme medové pečivo - jak na to?

Hladkou mouku, moučkový cukr, žloutky (bílky ponecháme na cukrovou polevu), rozpuštěný med, jedlou sodu a perníkové koření smícháme ve větší míse. Přidáme rozpuštěný tuk a vypracujeme hladké těsto. Těsto můžeme zabalit do potravinářské fólie a nechat v lednici odpočinout a nebo s ním můžeme začít hned pracovat. Na pomoučeném vále těsto vyválíme na tenkou placku (přibližně 3-4 milimetry hrubou), ze které za pomoci formiček vykrajujeme různé tvary (srdíčka, stromečky, sněhuláčky, vločky, hvězdičky, atd.). Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem (těsto při pečení nabude, je proto vhodné dávat perníčky dále od sebe). Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C přibližně 10 až 15 minut. Hlídáme, aby nám u perníčků nezčernaly okraje. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem a zdobíme cukrovou polevou.

Polevu na perníčky připravíme z bílků, moučkového cukru a citrónové šťávy. Poleva by měla být hustější, aby dobře a rychle zatvrdla. Pro obarvení polevy můžeme použít buď jedlá potravinářská barviva, která se dají zakoupit v každém větším supermarketu a nebo také ingredience z naší kuchyně. Pro získání žluté barvy můžeme do základní polevy nastrouhat kůru z dobře omytého citrónu. Pro získání oranžové barvy můžeme použít kůru z pomeranče. Zelenou barvu získáme přimícháním rozmělněné meduňky, modrou barvu přimícháním rozmělněných borůvek do základní směsi. Polevu nalijeme do mikrotenových sáčků, navrchu zavážeme a ustřihneme jeden spodní rožek.

Perníčky zdobíme dle fantazie (inspirovat se můžete naší fotogalerií). Po zaschnutí cukrové polevy jsou perníčky určeny ke konzumaci, nemusí se nechat uležet. Tip: Perníčky je vhodné zdobit až druhý den po upečení.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies