Péče o zahradu na jaře

Jaro nám pomalu, ale za to jistě začíná klepat na dveře a také naše zahrádka se začíná probouzet k životu. Po dlouhém zimním spánku, kdy nabírala novou sílu, opět vyžaduje pravidelnou péči, aby nás mohla těšit svou krásou. V dnešním článku vám poradíme, jak o zahrádku pečovat právě v tomto období.

Kapky vody na trávě

Ochrana proti škůdcům

S přicházejícím jarem se probouzí k životu nejen rostliny, ale také jejich hlavní nepřátelé – tedy škůdci. Je proto vhodný čas na ošetření rostlin vhodnými postřiky. Ošetřete ovocné stromy, živé ploty i okrasné rostliny. Správné načasování některých postřiků je rozhodující a závisí na stádiu květních poupat - lze tak předejít případnému ohrožení včel i ostatního užitečného hmyzu.

Jarní výsadba rostlin na zahrádku

Na jaře lze vysazovat živé ploty, ovocné stromy, růže, maliníky, borůvky, jahodníky (na konci měsíce března) i některé druhy zeleniny a bylinek (mrkev, karotku, ředkvičky, předpěstovaný ranný salát, petržel, špenát, cibuli, česnek, hrách či kopr). Před výsadbou půdu v záhoně dobře provzdušněte, provápněte, zarovnejte a vyberte s ní všechny rostlinné zbytky. Nejsou-li venkovní podmínky ideální, s výsadbou ještě vyčkejte, případně rostliny dostatečně chraňte před ranními mrazíky (jutovou textilií, bílou netkanou textilií, hlubší výsadbou, apod.).

Do pařeniště nebo skleníku lze vysadit předpěstované letničky, například hledíky, salvie, ostálky, aksamitníky, rudbekie, astry, letní fialy, čínské karafiáty, kokardy, slaměnky, sporýše, statice, máky, šátery nebo chrpy.

Plevel opět začíná růst

Kromě rostlin a škůdců, se začíná k životu probouzet také plevel, jenž je noční můrou mnoha pěstitelů. Na každý plevel platí něco jiného a chcete-li nad ním vyhrát, je potřeba vědět, jak s ním účinně bojovat. Doporučuje přečíst si náš článek o plevelech v zahradě a vhodné ochraně proti nim.

Řez ovocných stromů, okrasných keřů a růží na jaře

Pokud jste tak neučinili doposud, začněte s řezem ovocných stromů a růží. V tomto období věnujte péči zejména jádrovinám a bobulovinám, kterým můžete pomocí řezu dodat novou vitalitu, podpořit nebo omezit bujení a regulovat tak kvalitu a bohatost jejich plodů i květů. Na jaře se provádí zejména řezy udržovací (odstranění starých větví, větví směřujících směrem do koruny stromu, atd.).

Řez proveďte také u okrasných keřů a stálezelených dřevin. Růže řezejte až na nejspodnějším větvení – díky tomu zabráníte tloustnutí starých stonků a podpoříte růst výhonků nových.

O slovo se hlásí také trávník

Nezapomeňte ani na ošetření trávníku. Ten vyžaduje pravidelné prořezávání a provzdušňování. Také z něj vyhrabávejte starou trávu a listí, přihnojte vhodným hnojivem a začněte se sekáním, které podporuje jeho hustotu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.7 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies