Péče o zahradní nábytek

V dnešním článku vám poradíme, jak pečovat o zahradní nábytek ze dřeva, plastu, oceli a exotických dřevin.

Ratanová pohovka

Péče o dřevěný zahradní nábytek

Dřevěný zahradní nábytek je středně náročný na údržbu. Na odřeniny a drobné poškození bohatě postačí mořidlo (na typ dřeva, ze kterého je zahradní nábytek vyroben) a nebo impregnační olej. Pokud jste si koupili nový dřevěný zahradní nábytek, je vhodné jej před začátkem používání ošetřit přípravkem proti plísním a dřevokaznému hmyzu.

Vhodné je také jeho povrch napustit přípravkem, který nábytek chrání před povětrnostními vlivy. Tento nábytek vyžaduje uskladnění přes zimu na chráněném stanovišti (například ve sklepě, na půdě).

Péče o plastový zahradní nábytek

Plastový zahradní nábytek je nejméně náročný na údržbu. Běžná údržba se provádí za pomoci mycího přípravku a houbičky. Na zašlý plastový nábytek je vhodné použití přípravku Cif a nebo vody s kypřícím práškem (případně vody s potravinářskou kyselinou citrónovou).

Výraznější rýhy do plastu budete ale sami opravovat jen těžko, s plastovým nábytkem je proto třeba zacházet opatrně. Tento nábytek vyžaduje uskladnění přes zimu na chráněném stanovišti (například ve sklepě, na půdě).

Péče o kovový zahradní nábytek

Dalším typem zahradního nábytku je nábytek kovový (také hliníkový). O kvalitní kousky není potřeba nijak zvlášť pečovat. Bohatě postačí, když je jednou za čas obetřete vlhkým hadříkem. Při koupi kovového nábytku se předem ujistěte, zda-li jeho výrobce myslel na antikorozní opatření.

Pokud ne, nezapomeňte o nábytek pravidelně pečovat antikorozními přípravky. Tento nábytek vyžaduje uskladnění přes zimu na chráněném stanovišti (například ve sklepě, na půdě).  Kovový nábytek je většinou kombinován se syntetickými textiliemi či výplety, které vyžadují speciální péči.

Péče o zahradní nábytek z exotického dřeva

Zahradní nábytek z exotického dřeva (jako je například eukalypt, palisandr, mahagon a nebo velmi oblíbený teak) vyžaduje zvláštní péči. Nábytek z exotických dřevin je většinou prodáván bez povrchové úpravy, časem tedy ztrácí barvu.

Pokud chcete, aby bylo dřevo stále stejně barevné, je potřeba jej před prvním použitím ošetřit speciálním nátěrem (mořidlem, impregnačním olejem na daný typ dřeva). Impregnační nátěr se doporučuje provádět třikrát ročně - na jaře, během léta a na podzim před uskladněním nábytku).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies