Péče o zahradní jezírko na podzim

Před příchodem zimy je potřeba zahradní jezírko vyčistit a řádně zazimovat. Nesmíme zapomenout ani na zvířata a vodní rostliny, které v jezírku chováme.

Zahradní jezírko s lekníny

Zazimování zahradního jezírka

Pokud máme na zahrádce vlastní zahradní jezírko, kde pěstujeme vodní rostliny a chováme ryby a nebo vodní želvy, nesmíme jej zapomenout před příchodem zimy řádně vyčistit a zazimovat. Při zazimování zahradního jezírka se držíme následujících rad:

  • Jezírko před příchodem zimy alespoň z části vypustíme, vyčistíme a vodu znovu doplníme.
  • Pokud v jezírku nic nechováme, bude nejlepší vodu odčerpat.
  • Máme-li v jezírku rybky a jezírko je hluboké alespoň 120 centimetrů, můžeme je v nádrži ponechat.
  • V zimě věnujeme pozornost zábranám proti úplnému zamrznutí vodní hladiny (aby mohly ryby dýchat).
  • Do zahradního jezírka vložíme trsy slámy, aby hladina úplně nezamrzla. Umožníme tak pronikání vzduchu do vody a zároveň ochráníme i konstrukční fólie.
  • Vodní rostliny ošetříme podle nároků jednotlivých druhů - choulostivé odneseme do sklepa, odolnější druhy dáme do hlubších částí jezírka (80 centimetrů a více) a plně mrazuvzdorné rostliny můžeme nechat na svém stanovišti.
  • Čerpadla vybíráme z jezírek vždy. Ponechávají se pouze profesionální čerpadla, vždy umístěné ve větších hloubkách. Odstraníme také UV lampu a z jezírka vyjmeme filtry.

Více o zazimování zahradního jezírka se dočtete v následujícím článku>

Čistíme zahradní jezírko

Čistou vodu v jezírku zajistí činnost vodních rostlin a kvalitní filtrační systém. Filtrační nádoby zachycují organické nečistoty, které jsou mikroorganismy přeměněny na látky anorganické - ty jsou živým roztokem pro vodní rostliny. Vhodné je i použití UV zářičů, které odstraňují zelený zákal vody a takzvané dnové guly, které stahují kal na dně jezírka.

Pravidelná péče je tedy základem úspěchu. Ale i tak je vhodné zahradní jezírko před příchodem zimy manuálně vyčistit. Jezírko částečně vypustíme a odstraníme z něj organické zbytky (zbytky rostlin, spadané listí, mrtví živočichové, apod.), aby se zde zbylým rostlinám a živočichům přes zimu dobře dařilo. Poté pečlivě vyčistíme dno, včetně kalů. Pozor! Kaly není vhodné dávat na kompost.

Nízké teploty panující přes zimní období neumožní průběh nežádoucích rozkladných procesů, proto není vhodné žádné další čištění. Velké čištění a vypuštění jezírka ponecháváme až na začátek jara.

Zahradní jezírka - jak na ně?

Zahradní jezírka - zakládáme zahradní jezírko

Údržba zahradních jezírek

Zazimování zahradního jezírka

Vodní želvy a jejich chov

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies