Péče o záclony a jiné bytové textilie

Chcete-li, aby vám záclony a také jiné bytové textilie vydržely co nejdéle krásné, je potřeba o ně dobře pečovat. Vyvarujte se nejčastějších chyb, které mohou mít vliv na barevnost a také trvanlivost bytových textilií.

Okenní závěs

Závěs, sxc.huZákladem péče o textilie je šetrné praní

Základem péče o bytové textilie je samozřejmě jejich šetrné praní. Poté, co je sundáte ze stanoviště, je na balkóně či venku dobře vyklepejte. Následně je složené vložte do pračky. Prací program by měl být k textiliím co nejšetrnější, před jeho výběrem je vhodné zohlednit materiál a součastný stav jednotlivých textilií. Teplota vody během praní by se měla pohybovat okolo 30, maximálně 40°C.

Neméně důležité je také šetrné odstřeďování, které by mělo být maximálně 800 otáček za minutu. Čím vyšší otáčky zvolíte, tím je větší riziko, že se umělá vlákna polámou, díky čemuž už zůstanou textilie (především záclony) navždy zmačkané. A to přece nechceme, že ne

Tipy, jak dodat textiliím krásný vzhled a svěží vůni

  • Jsou-li záclony zašedlé, můžete jim opětovně vrátit zářivý vzhled s pomocí šetrného bělícího prášku na záclony, speciální bělící soli (používá se před praním), případně kypřícího prášku nebo jedlé sody. Kypřící prášek i sodu můžete nasypat do zásobníku na prací prášek a nebo přímo do bubnu pračky.
  • Doporučujeme prát zvláště čisté bílé záclony, záclony se vzorem, různobarevné deky i ubrusy. Zamezíte tak tomu, aby se vám jednotlivé textilie navzájem od sebe zabarvily.
  • Vždy si pozorně přečtěte doporučený způsob praní, který by měl být uveden na štítku každé bytové textilie.
  • Krásnou vůni záclonám i jiným bytovým textiliím dodáte, pokud přidáte do bubnu pračky aviváž. Vhodné jsou především aviváže se speciální antistatickou složkou.

Čemu se při péči o bytové textilie vyvarovat

  • Vyvarujte se používání změkčovadel a jim podobných výrobků, které mohou mít vliv na pevnost materiálu, ze kterého jsou bytové textilie vyrobeny.
  • Záclony nedoporučujeme žehlit. Nejlépe uděláte, pokud je ihned po vyprání opět pověsíte opět na okna. Samy se krásně propnou a navíc provoní celou místnost. V případě, že se vám během věšení záhyby záclon samy nevypnou, lehce je postříkejte vodou v rozprašovači. Během chvilky bude vše takové, jaké má být.
  • Závěsy, dekorativní polštáře i povlečení je vhodné žehlit s pomocí napařovací žehličky, a to nejlépe přes utěrku. Pro jistotu si před žehlením každé textilie přečtěte na jejím štítku, zda-li jej výrobce doporučuje či nikoliv.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies