Péče o vinnou révu na sklonku léta

Pokud chceme, aby nám vinná réva plodila kvalitní hrozny, je zapotřebí věnovat ji dostatečnou péči po celou dobu vegetace. Zvláštní péči vyžaduje na sklonku léta, kdy dochází ke zrání hroznů. Víte, co vše je součástí péče o vinnou révu právě v tomto období?

Vinná réva

Vylamování zálistků

Základem péče o vinnou révu, a to nejen na sklonku léta, je vylamování tzv. zálistků - jsou to vlastně mladé letorosty, které vyrůstají z úžlabí listů. Zálistky odstraňujeme v průběhu vegetace -  zejména pak takové, které se vyskytují v okolí hroznů. Zastřiháváme je přibližně do poloviny plodných letorostů. Pokud je neodstraníme, budou bránit provzdušnění i přístupu slunečních paprsků, které následně ovlivní vyzrávání hroznů. Naopak zálistky, které rostou v horní části letorostů odstraňovat nemusíme - dodávají hroznům jejich sladkost, protože asimilují a vytvářejí cukr.

Hnojení vinné révy

Další činností, kterou provádíme na sklonku léta, je hnojení vinné révy. Pokud nám počasí přeje (tzn. převažují slunečné dny), lze použít zálivku s přídavkem vhodného hnojiva (doporučuje se živný roztok s koncentrací 0,1-0,2%). V případě použití kombinovaného a lehce rozpustného hnojiva, je vhodná aplikace do povrchové vrstvy půdy v bezprostředním okolí rostlin. Docílíme tak toho, že se živiny budou postupně uvolňovat a vyživovat kořeny.  Vinnou révu se nedoporučuje hnojit vyšší koncentrací doporučených živin, hnojivo neaplikujeme ani na listy nebo do blízkosti kořenového krčku.

Další péče o vinnou révu

  • Během období vyzrávání hroznů je vhodné ochránit rostliny před nálety špačků. Toho lze docílit například tím, že umístíme do blízkosti rostlin ochranné sítě. Další možností je obalit hrozny mikroténovými sáčky, které je ochrání nejen před špačky, ale také dopomůžou k jejich rychlejšímu vyzrávání.
  • Během srpna, nejpozději začátkem září, zakracujeme také letorosty vinné révy, které rostou mimo její požadovaný tvar.

Další zajímavé články k tématu:

Nejčastější choroby a škůdci vinné révy

Ledové víno - specialita mezi víny

Hnojení síranem draselným - výhody a nevýhody

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies