Péče o psí tlapky a drápky

U našich čtyřnohých domácích miláčků bychom měli pravidelně pečovat nejen o srst, ale také o tlapky a drápky. Tak jako vše, i tato péče má svá pravidla. Víte, jaká pravidla to jsou? Čtěte dále a dozvíte se více.

Bota a psí tlapka

Jak správně stříhat psí drápky

Psi s tmavými drápky: Nejdříve opatrně zkraťte špičku středního drápku na přední noze a pokud nezačne krvácet, můžete zkrátit na stejnou délku také druhý střední. Boční drápky zastřihněte o něco méně. To stejné platí také pro horní vnitřní drápek na předních nohách a při stříhání drápků na zadních nohách, které se více obrušují.

Je dobré vědět, že pokud začne pejskovi z drápku kapat krev, během chvilky by to mělo přestat a tím pádem není potřeba s tím nic dělat. Pokud krev teče více, přiložte pejskovi na drápek gázu a pevně ji stiskněte. Po 3 minutách krvácení zkontrolujte.

Psi s bílými drápky: U psů s bílými drápky je stříhání snadnější, protože je patrné, kde má pejsek v drápku tzv. nehtové lůžko (růžová nebo narůžovělá část drápku). U takových pejsků stříháme drápky cca 2 milimetry nad nehtovým lůžkem. Nestříhejte drápky rovně, ale trochu zešikma (tzn. delší strana nahoře, kratší vespod drápků), docílíte tím rovnoměrného obrušování.

Pro šťastnější život psů Chovatelka.cz doporučuje chovatelské potřeby

ZOO HOBBY.cz

www.zoo-hobby.cz


Tip:
Pro stříhání drápků jsou vhodné kvalitní kleště na drápky. Štěňatům můžete jejich jemné drápky stříhat i klasickými kleštičkami na lidské nehty, případně rovnými elektrickými štípačkami.

Péče o psí tlapky v zimě

Než se svým pejskem vyjdete v zimě na procházku, ošetřete mu tlapky lékařskou vazelínou nebo alespoň troškou sádla. Po návratu z procházky umyjte tlapky vlažnou vodou, pečlivě je vysušte a znovu ošetřete výživnou nebo zklidňující mastí.

Další rady týkající se péče o psí tlapky a drápky

U psů, kterým prorůstá srst mezi prsty, je vhodné ji vystříhat, aby se na ni v zimě zbytečně nelepil sníh a bláto.

Je-li pejsek zraněný, ránu mu před procházkou pečlivě obvažte a nebo použijte speciální psí botičky, které pomohou zabránit vzniku infekce v místě poranění.

Je vhodné zvykat svého mazlíčka na dotyk tlapky a zkracování drápků již od štěněčího věku (cca od pěti týdnů). Čím dříve s tím začnete, tím lépe. Mnoho psů nesnáší stříhání drápků příliš dobře a následkem stresu sebou začnou „cukat“. V lepším případě se při stříhání drápků majitelé pouze leknou, v horším případě mohou nechtěně kleštičkami pejskovi způsobit zranění.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies