Péče o psa v zimě

Zima se pomalu blíží a již nyní je vhodný čas připravit psa na nadcházející mrazy a sněhovou nadílku. Zejména psi žijící v městských bytech potřebují v zimním období mimořádnou péči.

Pes v zimě

Psa otužujeme již před zimou

Doporučujeme, zejména psy, kteří žijí v městských bytech, začít otužovat již od podzimu, nejlépe aktivním pohybem venku. Procházky přizpůsobíme nejen aktuálnímu počasí, ale také konkrétnímu plemenu , věku a zdravotnímu stavu našeho psa. Při mrazech nad -10°C bychom neměli po psovi chtít přílišnou fyzickou aktivitu.

Malá psí plemena potřebují při zimních procházkách ochranu

Přechod z vyhřátého bytu do venkovního mrazu znamená pro organismus psa šok, proto je vhodné zejména choulostivější plemena (malá psí plemena, plemena bez podsady, nemocné psy, apod.) chránit dečkou a nebo speciálním kabátkem pro psy. Všeobecně lze říci, že by měl oblek pro psa krýt hlavně jeho záda a ledviny. Není vhodné, když oblek chrání celé tělo psa, protože by mohlo dojít k přehřátí a k následnému nachlazení.

I když se nám to může zdát přehnané, je vhodné chránit tlapky psa, například zimními botami pro psy. Ty ochrání psa nejen před mrazem, ale také solí, kterou se ve městech sypou chodníky. Právě posypová sůl způsobuje psům nemalé potíže.

Péče o psí tlapky

Než vyjdeme v zimním období na procházku (pokud nevyužijeme možnosti použití psích bot), je vhodné ošetřit psovi tlapky speciální mastí, indulonou, lékařskou vazelínou nebo alespoň troškou sádla. U psů, kterým prorůstá srst mezi prsty, je vhodné tuto srst vystříhat, aby se na ni v zimě zbytečně nelepil sníh. Po návratu z procházky umyjeme psovi tlapky vlažnou vodou (voda by neměla být příliš teplá ani příliš studená). Tlapky poté pečlivě vysušíme a znovu ošetříme mastí.

Péče o psí srst v zimě

Po procházce se doporučuje vysušit psům srst, popřípadě před tím psa opláchnout vlažnou vodou alespoň na břiše.

Pes potřebuje v zimě více vitamínů

V zimě podáváme psovi obvyklou stravu doplněnou o vitamíny. Při výběru vhodného potravinového doplňku Vám poradí ve větších obchodech s chovatelskými potřebami - je potřeba brát v potaz věk i psí plemeno.  Sem tam můžeme psovi dopřát také trochu vlažného zeleninového vývaru.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies