Péče o psa v létě

Nejhůře snášejí letní vedra psi, kteří mají problémy se srdcem, s dýchacími cestami a také psi, kteří mají tmavě zbarvenou srst. Ovšem i zdravý pes má co dělat, aby letní období přečkal bez větších problémů. Víte, jak o svého psa pečovat právě v tomto období?

Pes, míč

Důležitý je dostatek tekutin

Tak jako lidem, i psům velká letní horka vadí. Během léta je organismus psa zatěžován více, než obvykle. Jeho tělo tvoří až ze 70 % voda, která je potřebným zdrojem pro přežití. Je proto nutné (a to nejen v letních vedrech, ale celoročně) umožnit psovi neustálý přístup k vodě, aby mohl kdykoliv uhasit žízeň a předejít celkovému přehřátí organismu, které hrozí při nedostatku tekutin. Mějte na paměti, že kdekoliv půjdete se svým psem, měli byste sebou vzít i jeho misku a láhev s čerstvou vodou.

Dehydratace u zvířat

Úpal u domácích zvířat

Venčení psa - nejlépe ráno a večer

V létě je vhodné venčit psa brzy ráno a později večer, když už nejsou příliš vysoké teploty. Polední a odpolední procházky omezte jen na dobu pro psa nezbytně nutnou. Ideální trasa procházky by měla vést přes stinná místa, chůze po rozpáleném asfaltu není pro psa příjemná a navíc zde hrozí riziko popálení tlapek, které je pro zvíře velmi bolestivou záležitostí. Snažte se vyhýbat extrémní zátěži, kterou představuje v horku třeba běh do kopce, aportování či jízda autem, apod.

Cestování se psem

V případě, že se rozhodnete se svým psem cestovat - ať už po tuzemsku a nebo do zahraničí, je potřeba dodržovat při cestování s ním několik základních pravidel. Více o cestování se psem do zahraničí, doporučených očkováních, přepravě v autě a psí výbavě pro cestování, se dozvíte v následujících článcích:

Cestujeme se psem do zahraničí

Přeprava psa v autě

Sbalte na cesty i pejska

Pozor na letní úrazy

Jako majitelé psa byste měli mít stále na paměti, že váš domácí mazlíček může být v ohrožení - a to během letního období platí dvojnásob. Největší nebezpečí pro něj představují dopravní prostředky, elektrické spotřebiče (celoročně), otevřený oheň či dlouhodobý pobyt na slunci. Více o první pomoci se dočtete v následujících článcích:

První pomoc při nejčastějších letních úrazech psů

Zlomeniny u psů - první pomoc

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies