Péče o psa alergika

Pořídili jste dětem pejska a zjistili jste, že je alergik? Přečtěte si, čemu se u takových psů vyvarovat a jak se alergie u psů léčí.

Pes alergik

Alergie u psů není vzácná

I když se může zdát, že se alergie vyskytuje pouze u lidí, její odlišná forma napadá i naše čtyřnohé přátele. Alergie je onemocnění, se kterým si tělo nemocného neumí poradit samo (imunitní systém pacienta reaguje na podněty, které jsou pro ostatní neškodné) a proto je nutné se alergenním látkám úplně vyhýbat. To platí nejen u lidí, ale i u zvířat. Ačkoli si zvířata většinou umí poradit sama, u zákeřnějších onemocnění to neplatí. A mezi ně patří i alergie.

Co je příčinou alergie u psů?

Příčiny alergií u psů mohou být stejné, jako u lidí. Pokud zjistíte, že s vaším psem není něco v pořádku, s běžným vyšetřením u veterináře požádejte také o vyšetření alergie. Častým jevem totiž bývá léčba psů na něco jiného - než se přijde na konkrétní problém, už může být pro pejska pozdě.

U psů (ale i koček) se může vyskytovat potravinová alergie, kterou způsobují konzervanty, bílkoviny, barviva či aditiva. Dále se objevuje alergie na cigaretový kouř, parfémy, pyl nebo prach a také na roztoče, blechy, různé desinfekce nebo obyčejnou vlnu. Nežli se však prokáže skutečná příčina potíží vašeho psa, můžete mu sami pomoci, a sice začít u obyčejné diety.

Co je spouštěčem alergií?

Spouštěčem alergie může být dědičná dispozice některých plemen (např. anglický a irský Setter, Zlatý retrívr a Labrador retrívr, Boxeři, Kolie, Dalmatini nebo Jezevčíci), která se nazývá atopie. Je to dědičná porucha imunitního systému, kterou může nastartovat nevhodné prostředí (vlhkost, plísně) a výše zmíněné příčiny.

Dieta, odčervení a odblešení je základ

I když pes nebo kočka netrpí potravinovou alergií, rozhodně mu neublíží dieta, která se může skládat z uvařené rýže a vařeného masa (jehněčí nebo ryba). Zároveň je vhodné zcela vyloučit mléčné výrobky a potraviny, které jsou ochucené, kořeněné nebo slané (např. domácí strava). U veterináře požádejte také o antiparazitika, každý parazit v těle nebo na těle může vyvolávat alergickou reakci.

Péče o psa - kardiaka

Škrkavky u domácích mazlíčků

Cukrovka u psů - příznaky, léčba a vhodná dieta

Pes - šedý zákal u psů

Osteoartróza - onemocnění pohybového aparátu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies